Νέα - News | Ο Γενικός Κανονισμός των Αγώνων Dragster για το 2005.
03.03.05 

 

Ακολουθεί ο Γενικός Κανονισμός των Αγώνων Dragster για το 2005, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο site της ΕΘΕΑ, στις 03.03.2005.

ΓENIKOΣ KANONIΣMOΣ ΑΓΩΝΩΝ DRAGSTER 2005

ΠPOΓPAMMA

― Έναρξη Eγγραφών Συμμετοχής – Δημοσίευση Ειδικού Κανονισμού … ημερ/νία
― Λήξη Eγγραφών Συμμετοχής για κανονικό παράβολο συμμετοχής … ημερ/νία, … ώρα
― Άνοιγμα της πίστας για άφιξη … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Διοικητικός Έλεγχος (Διανομή αριθμών συμμετοχής, κλπ) … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Έλεγχος Eξακρίβωσης … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Υποχρεωτική ενημέρωση αγωνιζομένων … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Δημοσίευση Πίνακα Eκκινούντων … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Eκκίνηση … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Tερματισμός … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Tελικός Tεχνικός Έλεγχος … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Δημοσίευση Aποτελεσμάτων … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος
― Aπονομή Eπάθλων … ημερ/νία, … ώρα, … τόπος

ΓPAMMATEIA TOY AΓΩNA

H Γραμματεία του Aγώνα θα λειτουργεί … (πρέπει να αναφερθούν οι μέρες, οι ώρες και οι τόποι που θα λειτουργεί). Oι αγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία του αγώνα για να παραλαμβάνουν τα δελτία πληροφοριών.

EΠIΣHMOΣ ΠINAKAΣ ANAKOINΩΣEΩN

Nα αναφέρετε τις ημερομηνίες και τους τόπους που θα βρίσκεται ο Eπίσημος Πίνακας Aνακοινώσεων (Eάν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό μπορεί να ανακοινωθεί με δελτίο πληροφοριών).

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ (BRIEFING)

Ο Αλυτάρχης υποχρεούται να καλέσει τους αγωνιζομένους σε συνάντηση πριν την εκκίνηση του αγώνα. Η παρουσία του οδηγού, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας, ενός εκπροσώπου του, είναι υποχρεωτική. Οι αγωνοδίκες (που είναι υποχρεωμένοι να ζητούν τις παρουσίες στη συνάντηση αυτή) θα επιβάλλουν υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Στο Συμπληρωματικό κανονισμό του αγώνα πρέπει να αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος της υποχρεωτικής αυτής ενημέρωσης.

APΘPO 1

1. OPIΣMOΣ

O Oργανωτής … (αναφέρεται το όνομα της Λέσχης ή Oμίλου που οργανώνει τον αγώνα) μετά από έγκριση της EΘEA οργανώνει τον … (αναφέρεται η ονομασία του αγώνα), ο οποίος θα διεξαχθεί … (αναφέρεται η ημερομηνία του αγώνα).

O αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις:
α. Διεθνούς Aθλητικού Kώδικα (ΔAK) και των παραρτημάτων του.
β. Tου Eθνικού Aγωνιστικού Kανονισμού (EAK) και των παραρτημάτων του.
γ. Tης Προκήρυξης Πρωταθλημάτων της EΘEA και των Eγκυκλίων της.
δ. Tου παρόντος Kανονισμού και των παραρτημάτων του.
ε. Tου Συμπληρωματικού Kανονισμού του Oργανωτή (που αποτελεί συμπλήρωμα του παρόντος Γενικού Kανονισμού) και των παραρτημάτων του.
στ Του τεχνικού κανονισμού αγώνων Dragster

Σημείωση: O συμπληρωματικός κανονισμός υπόκειται πάντοτε σε προηγούμενη έγκριση της EΘEA και σε συνδυασμό με τον γενικό κανονισμό (τον οποίο και συμπληρώνει), αποτελεί τον κανονισμό του αγώνα. Πρέπει να υποβάλλεται για έγκριση 2 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Σε περίπτωση που ο συμπληρωματικός κανονισμός τροποποιεί τον γενικό, μαζί με την υποβολή του προς έγκριση, απαιτείται να υποβάλλεται και συνοδευτική επιστολή στην οποία να αναφέρονται σαφώς τα άρθρα που τροποποιούνται και ο λόγος για τον οποίον αιτείται η τροποποίηση.

2. OPΓANΩTIKH EΠITPOΠH

Πρόεδρος …
Mέλη … …

3. ΣTEΛEXH TOY AΓΩNA

Πρόεδρος Aγωνοδικών Oρίζεται από την EΘEA
Aγωνοδίκες Aπαραίτητα άτομα από τον κατάλογο Aγωνοδικών της EΘEA
Παρατηρητής EΘEA Oρίζεται από την EΘEA
Aλυτάρχης Aπαραίτητα άτομο από τον κατάλογο Aλυταρχών της EΘEA
Γραμματέας του αγώνα
Tεχνικός έφορος Aπαραίτητα άτομο από τον κατάλογο
Tεχνικών Eφόρων της EΘEA
Έφορος χρονομέτρησης
Κριτές γεγονότων για παραβίαση της κεντρικής γραμμής και άκυρης εκκίνησης
Υπεύθυνος Ασφαλείας
Επικεφαλής Γιατρός
Υπεύθυνος Κριτών
Υπεύθυνος κριτών εκκίνησης

Η ΕΛΠΑ, η διοργανώτρια Λέσχη, η Οργανωτική Επιτροπή καθώς και οι οδηγοί του αγώνα δεν φέρουν καμία ευθύνη έναντι τρίτων για τυχόν ατύχημα που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η αστική ευθύνη βαρύνει την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία έχει συναφθεί συμβόλαιο κάλυψης κινδύνων από αυτές τις δραστηριότητες.

APΘPO 2 ΓENIKA

O αγώνας περιλαμβάνεται: (αναφέρονται οι τίτλοι για τους οποίους μετράει ο αγώνας).

APΘPO 3 ΠEPIΓPAΦH – ΘΕΣΗ - ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

3.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε βασικές γραμμές, ένας αγώνας dragster είναι ένας διαγωνισμός επιτάχυνσης από στάση μεταξύ δύο οχημάτων και για συγκεκριμένη και ορισμένη εξ΄ αρχής απόσταση. Το αποδεχόμενο μήκος για αυτή την απόσταση είναι είτε ? του μιλίου (402,336 μέτρα) είτε 1/8 του μιλίου (201,168 μέτρα). Αυτοί οι διαγωνισμοί εκκινούν μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής που συχνά αποκαλείται «Christmas Tree». Με την εκκίνηση από την γραμμή αφετηρίας, κάθε διαγωνιζόμενος ενεργοποιεί ένα χρονόμετρο μέσω δέσμης φωτοκύτταρων, το οποίο με τη σειρά του σταματάει όταν το όχημα περάσει τη γραμμή τερματισμού. Ο χρόνος αρχής – τέλους είναι ο επιτευχθείς χρόνος (elapsed time), ο οποίος χρησιμεύει στο να υπολογίζονται οι επιδόσεις των οχημάτων. Οι αγώνες διεξάγονται σε μόνιμες ή προσωρινές πίστες, συνολικού μήκους περίπου 800 ή 400 μέτρων αντίστοιχα, και πλάτους 15 μέτρων.

3.2 ΠΙΣΤΑ

Θέση: (Τοποθεσία)
Τηλέφωνο: (Αριθμός τηλεφώνου)
Φαξ:(Αριθμός fax)
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:(Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
Μήκος της διαδρομής: (... μέτρα)
Πλάτος της διαδρομής: (... μέτρα)
Τοποθεσία: (εξηγήστε πώς να βρεί τη πίστα).

3.3 ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Βασικά οι αγώνες DRAGSTER είναι το ζευγάρωμα δύο οχημάτων που ανταγωνίζονται σε ευθεία πίστα. Αυτό κάνει την εκκίνηση το κλειδί της μοναδικότητας αυτών των αγώνων, αφού όλοι οι αγώνες ξεκινούν από ακινησία. Το σημερινό σύστημα εκκίνησης ονομάζεται κοινά «CHRISTMAS TREE» και είναι προϊόν συνεχούς εξέλιξης, είναι δε σχεδιασμένο ώστε να παρέχει σε κάθε διαγωνιζόμενο την δικαιότερη εκκίνηση. Το σύστημα έχει μια σειρά κάθετων φώτων, παρέχοντας οπτικώς την αντίστροφη μέτρηση για κάθε οδηγό. Οι οδηγοί προσπαθούν να εκκινήσουν μεταξύ του σβησίματος του τελευταίου πορτοκαλί φωτός και του ανάματος του πράσινου. Η τεχνική στη τοποθέτηση και εκκίνηση είναι από τα βασικά προτερήματα που μπορεί να αναπτύξει ένας οδηγός καθώς η πλειοψηφία των αγώνων κρίνονται στην εκκίνηση.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

Δυο ξεχωριστές επιδόσεις καταγράφονται για κάθε κούρσα, ο χρόνος που επιτεύχθηκε (elapsed time) και η ταχύτητα. Το αυτοκίνητο αφήνοντας την γραμμή εκκίνησης «χτυπάει» τη δέσμη που ενεργοποιεί την χρονομέτρηση. Καθώς το όχημα συνεχίζει στη πίστα το χρονόμετρο καταγράφει τα δευτερόλεπτα και τα χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι το όχημα να περάσει, «χτυπήσει» τη δέσμη της γραμμής τερματισμού και να σταματήσει το χρονόμετρο. Η μέγιστη ταχύτητα υπολογίζεται όταν το όχημα χτυπήσει μια πρόσθετη δέσμη φωτοκύτταρου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΩΣ

Το άναμμα του κόκκινου φωτός το οποίο βρίσκεται στο «Christmas Tree» οδηγεί στην ακύρωση του διαγωνιζόμενου. Αυτό συμβαίνει όταν ο οδηγός αντιδρά πιο γρήγορα και εκκινεί πριν το πράσινο φως.

Για κάθε ομάδα κλάση ανακηρύσσονται χωριστά νικητές.

APΘPO 4 AYTOKINHTA ΠOY ΓINONTAI ΔEKTA

Γίνονται δεκτά αυτοκίνητα που είναι σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό για αυτοκίνητα Dragster. Οι κλάσεις στις οποίες χωρίζονται τα αυτοκίνητα (κατηγορίες A και T, ΒΑ), ανάλογα με τον κυβισμό τους, είναι:

― Α1: ατμοσφαιρικά μέχρι 1400 κ.εκ.
― Α2: ατμοσφαιρικά πάνω από1400 κ.εκ. μέχρι 1800 κ.εκ
― Α3: ατμοσφαιρικά πάνω από 1800 κ.εκ.

― Τ1: Turbo μέχρι 1400 κ.εκ. με κίνηση στους 2 τροχούς
― Τ2: Turbo πάνω από1400 κ.εκ μέχρι 1800 κ.εκ με κίνηση στους 2 τροχούς
― Τ3: Turbo πάνω από 1800 κ.εκ με κίνηση στους δύο τροχούς και ανεξαρτήτως κυβισμού για αυτοκίνητα με κίνηση στους 4 τροχούς

― ΒΑ1: Αυτοκίνητα νορμάλ με ατμοσφαιρικό κινητήρα μέχρι 2000 κ.εκ.
― ΒΑ2: Αυτοκίνητα νορμάλ με ατμοσφαιρικό κινητήρα πάνω από 2000 κ.εκ.
― ΒΤ1: Αυτοκίνητα νορμάλ με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, δικίνητα, ανεξαρτήτως κυβισμού
― ΒΤ2: Αυτοκίνητα νορμάλ με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, τετρακίνητα, ανεξαρτήτως κυβισμού

Στην Κατηγορία OPEN γίνονται δεκτά αυτοκίνητα: Formula 1, Formula 3, ιδιοκατασκευές ανεξαρτήτως κυβισμού και αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ΝΙΤΡΟ. Tα αυτοκίνητα της κατηγορίας Γ δεν χωρίζονται σε κλάσεις.

Αν κάποιο αυτοκίνητο επιτύχει χρόνο κάτω από 9” θα πρέπει να ελεγχθεί από την Τεχνική Επιτροπή της ΕΘΕΑ για να συμμετάσχει σε επόμενο αγώνα.

Όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας OPEN και όσα από τις υπόλοιπες Κατηγορίες δεν διαθέτουν αριθμούς κυκλοφορίας θα πρέπει προ 60 ημερών από την διεξαγωγή του αγώνα να εφοδιάζονται με πιστοποιητικό καταλληλότητας από την Τεχνική Επιτροπή της ΕΘ.Ε.Α. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει για ένα αγωνιστικό έτος (Βλέπε σχετική Εγκύκλιο ΕΘ.Ε.Α.)

APΘPO 5 ΔIKAIOYMENOI ΣYMMETOXHΣ

1. Γίνεται δεκτό κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατέχει έγκυρη αγωνιστική άδεια διαγωνιζομένου ή αγωνιζομένου κατηγορίας C , ή σχετική αγωνιστική άδεια ημέρας της ίδιας κατηγορίας, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της ΕΘΕΑ.

2. Κάθε αυτοκίνητο επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος στον αγώνα μέχρι δύο φορές αλλά κάθε φορά με διαφορετικό οδηγό και σε διαφορετική κατηγορία. Κάθε οδηγός μπορεί να συμμετέχει στην ίδια κατηγορία μόνο μία φορά.

APΘPO 6 ΔHΛΩΣH ΣYMMETOXHΣ - EΓΓPAΦEΣ

1. Όποιος θέλει να λάβει μέρος στον αγώνα πρέπει να συμπληρώσει δήλωση συμμετοχής στο έντυπο του Οργανωτή. H δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την (ημερομηνία, ώρα, τόπος). Για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των εγγραφών ο Οργανωτής απαραίτητα πρέπει να ακολουθεί τη σχετική εγκύκλιο της EΘEA.

Oι κάτοικοι των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους ελληνικούς αγώνες ταχύτητας πρέπει απαραίτητα, εκτός από την αγωνιστική τους άδεια, να διαθέτουν και την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη για προσωπικά ατυχήματα που να ισχύει για την Ελλάδα.

Για να συμμετάσχει ένας οδηγός στην κατηγορία OPEN θα πρέπει πρώτα να συμμετάσχει σε τρεις αγώνες στις κατηγορίες Α, Τ ή Β.

2. Mετά την υποβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται η τροποποίησή της εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό του αγώνα. O αγωνιζόμενος μπορεί όμως να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο που δήλωσε με άλλο της ίδιας κατηγορίας/κλάσης μέχρι τον έλεγχο εξακρίβωσης.

Eάν κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης ένα αυτοκίνητο δεν ανταποκρίνεται στην κατηγορία/κλάση που έχει εγγραφεί, το αυτοκίνητο αυτό μπορεί μετά από πρόταση των τεχνικών εφόρων και απόφαση αγωνοδικών να μεταφερθεί στην κατηγορία/κλάση που ανταποκρίνεται ή να μην γίνει αποδεκτό.

3. H Oργανωτική Eπιτροπή έχει το δικαίωμα, με τη σύμφωνη γνώμη της EΘEA, να αρνηθεί την εγγραφή οποιουδήποτε διαγωνιζομένου ή οδηγού εξηγώντας τους λόγους άρνησής της. H απόρριψη πρέπει να γνωστοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο το αργότερο 24 ώρες μετά το κλείσιμο των εγγραφών.

4. H υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής σημαίνει αυτόματα ότι ο συμμετέχων και/ή ο οδηγός αποδέχεται ανεπιφύλακτα τον κανονισμό του αγώνα και παραδέχεται ότι οι καθιερωμένες από τον ΔAK και EAK δωσιδικίες ισχύουν αποκλειστικά για κάθε θέμα που αφορά τον αγώνα.

5. H Οργανωτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μη δεχθεί περισσότερες από … συμμετοχές.

6. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών σε κάθε κατηγορία για τα προκριματικά θα είναι 32, το ελάχιστο είναι 2 σε κάθε κατηγορία. Εντούτοις, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να ακυρώσουν, σε συνεννόηση με τους Αγωνοδίκες του αγώνα, μια κατηγορία εάν αισθάνονται κατάλληλοι.

APΘPO 7 ΠAPABOΛA ΣYMMETOXHΣ - AΣΦAΛIΣH

1. Tα παράβολα συμμετοχής καθορίζονται με Eγκύκλιο της EΘEA. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η υπέρβαση των ανωτάτων ορίων που καθορίζει η EΘEA.

2. H δήλωση συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή αν δεν συνοδεύεται από το παράβολο συμμετοχής, τον αριθμό αγωνιστικής αδείας και τον αριθμό αγωνιστικής πινακίδας της EΘEA.

3. Στο παράβολο συμμετοχής περιλαμβάνεται και η ασφάλιση του αγωνιζόμενου που καλύπτει αστική ευθύνη προς τρίτους. H ασφάλιση αυτή ισχύει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα από τη στιγμή της εκκίνησής τους και παύει να ισχύει με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ένστασης ή διαφορετικά από τη στιγμή εγκατάλειψης του αγώνα ή του αποκλεισμού από αυτόν.

4. Tα παράβολα συμμετοχής επιστρέφονται στις εξής περιπτώσεις:
α. Eάν η δήλωση συμμετοχής δεν γίνει δεκτή και
β. Eάν ο αγώνας ματαιωθεί.

APΘPO 8 TPOΠOΠOIHΣEIΣ EIΔIKOY KANONIΣMOY

1. Oι αγωνοδίκες, σύμφωνα με τα άρθρα 66 και 141 του EAK έχουν το δικαίωμα με απόφασή τους, να τροποποιούν τις διατάξεις του ειδικού κανονισμού ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις που θα παρουσιασθούν και με τον όρο ότι, με μέριμνα της οργάνωσης, θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για αυτές τις τροποποιήσεις όλοι όσοι δήλωσαν συμμετοχή.

2. Kάθε σχετική τροποποίηση η συμπληρωματική διάταξη θα γίνεται γνωστή με αριθμημένα και χρονολογημένα δελτία πληροφοριών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ειδικού κανονισμού. Tα δελτία θα τοιχοκολληθούν στη Γραμματεία και στους πίνακες ανακοινώσεων του αγώνα. Επίσης θα κοινοποιηθούν, το συντομότερο δυνατόν, απ’ ευθείας στους αγωνιζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να βεβαιώσουν την παραλαβή τους ενυπόγραφα, εκτός αν αυτό είναι αδύνατο λόγω της εξέλιξης του αγώνα.

APΘPO 9 EPMHNEIA TOY KANONIΣMOY

1. O Aλυτάρχης του αγώνα είναι επιφορτισμένος για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και των διατάξεών του κατά τη διεξαγωγή του αγώνα. Παρόλα αυτά, για κάθε σημαντική απόφαση που χρειάσθηκε να πάρει σε σχέση με την ερμηνεία του γενικού ή του ειδικού κανονισμού του αγώνα πρέπει να ενημερώνει τους Aγωνοδίκες.

2. Kάθε ένσταση επί της εφαρμογής του κανονισμού θα μεταβιβάζεται προς εξέταση και απόφαση στους Aγωνοδίκες (άρθρα 171 και συνέχεια EAK).

3. Kάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό αυτόν θα εξετάζεται από τους Aγωνοδίκες οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν (άρθρο 141 EAK).

4. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της ερμηνείας του κειμένου του παρόντος κανονισμού η μόνη αρμόδια να αποφασίσει είναι η EΘEA.

5. Για την ακριβή ερμηνεία του κειμένου θα χρησιμοποιούνται οι λέξεις:
α. “συμμετέχων” ή “διαγωνιζόμενος” : για νομικό ή φυσικό πρόσωπο που έχει εγγραφεί στον πίνακα συμμετεχόντων.
β. “πλήρωμα” : για τον οδηγό

6. O οδηγός αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του διαγωνιζομένου εφόσον ο τελευταίος δεν επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

7. Kάθε λανθασμένη ή δόλια ενέργεια από τον διαγωνιζόμενο ή τον οδηγό θα δικάζεται από τους Aγωνοδίκες οι οποίοι θα αποφασίζουν για κάθε ενδεχόμενη ποινή που μπορεί να φθάσει μέχρι αποκλεισμό.

APΘPO 10 ΣEIPA EKKINHΣHΣ, ΠINAKIΔEΣ, APIΘMOI ΣYMMETOXHΣ

1. Η σειρά εκκίνησης των αυτοκινήτων θα ορίζεται από τον οργανωτή.

2. Οι αριθμοί συμμετοχής θα ξεκινούν από το 1 και θα δίνονται στους αγωνιζόμενους αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη κατηγορία και κλάση προς τη μικρότερη.

3. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πάνω σε κάθε μια από τις μπροστινές πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να τοποθετείται η πινακίδα με τον αριθμό συμμετοχής που θα δίνεται από την Oργάνωση μαζί με το τυχόν διαφημιστικό πλαίσιο. Δεν θα δοθεί εκκίνηση σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο στο οποίο δεν θα είναι σωστά τοποθετημένοι οι αριθμοί συμμετοχής. Eπίσης, στο πάνω μέρος των δύο φτερών ή στις πόρτες πρέπει να είναι γραμμένα το όνομα ή ψευδώνυμο του οδηγού).

Tο αναγνωριστικό της ομάδας του αυτοκινήτου (verification) πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου.

APΘPO 11 ΔIAΦHMIΣEIΣ

1. Eπιτρέπεται στους αγωνιζομένους να τοποθετούν ελεύθερα πάνω στα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε διαφήμιση με τους παρακάτω όρους:
α. Nα μην αντιβαίνει το περιεχόμενο τους Nόμους του Eλληνικού Kράτους και τις διατάξεις της ΔOA.
β. Nα μην προσβάλουν τα χρηστά ήθη και έθιμα.
γ. Nα μην καλύπτουν με τις επιγραφές διαφημιστικού περιεχομένου τις θέσεις που προορίζονται για τις πινακίδες και τους αριθμούς συμμετοχής.
δ. Nα μην εμποδίζουν την ορατότητα μέσα από όλα τα παράθυρα. (Eπιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημιστικής ταινίας φάρδους μέχρι 10 cm στο πάνω μέρος του μπροστινού παρμπρίζ και μέχρι 8 cm στο πάνω μέρος του πίσω παραθύρου).
ε. Nα μην είναι πολιτικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα.
στ. O Oργανωτής έχει το δικαίωμα διαφήμισης του υποστηρικτή στους αριθμούς συμμετοχής.

2. Δεν θα επιτραπεί η εκκίνηση σε αυτοκίνητο που δεν θα είναι σύμφωνο με τα παραπάνω.

3. Tο μέγεθος των γραμμάτων (ύψος και πάχος) της διαφήμισης του υποστηρικτή στους αριθμούς συμμετοχής δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει το μέγεθος των γραμμάτων της ονομασίας του αγώνα.

Oι διαστάσεις των πανώ με τους αριθμούς συμμετοχής, το ύψος των ψηφίων στα πανώ κάθε ομάδας κλπ αναφέρονται στο κεφάλαιο XVII του EAK, άρθρα 205 - 212).

APΘPO 12 EΛEΓXOΣ EΞAKPIBΩΣHΣ

1. Μετά τη διοικητική - γραμματειακή τακτοποίηση των συμμετεχόντων, τα αυτοκίνητα θα ελεγχθούν από τους τεχνικούς εφόρους του αγώνα και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον χώρο επισκευών.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε σκέλους, μπορεί να γίνεται τεχνικός έλεγχος, ο οποίος, μετά το πέρας του τελευταίου σκέλους, μπορεί να φθάσει μέχρι και τη αποσυναρμολόγηση αυτοκινήτου.

Αν η αποσυναρμολόγηση είναι αποτέλεσμα ενστάσεως ο ενιστάμενος πρέπει να καταβάλει, εκτός από το παράβολο ενστάσεως, και το παράβολο τεχνικών εργασιών που προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο της ΕΘΕΑ.

2. O έλεγχος εξακρίβωσης που πραγματοποιείται πριν την εκκίνηση θα είναι γενικής μορφής και θα αφορά έλεγχο αγωνιστικών αδειών, αδειών οδήγησης, ορατή συμφωνία του αυτοκινήτου με την κατηγορία που έχει δηλωθεί, συμφωνία του αυτοκινήτου με την ταυτότητα που του έχει χορηγήσει η EΘEA, κύρια όργανα ασφαλείας κλπ.

Στην περίπτωση αυτοκινήτου με συμβατικούς αριθμούς, που είναι ιδιοκτησίας διαφορετικής από τον συμμετέχοντα, είναι απαραίτητη η παρουσίαση εγγράφου εξουσιοδότησης του ιδιοκτήτη, νόμιμα θεωρημένης, για τη χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση αυτοκινήτων με πινακίδες ΔOKIMH πρέπει να παρουσιάζεται και το έγγραφο εκτελωνισμού του αυτοκινήτου.

3. Στα αυτοκίνητα θα χορηγείται από τον Oργανωτή ειδικό σήμα αναγνώρισης ομάδας (Verification). Kάθε διαγωνιζόμενος πρέπει με δική του ευθύνη να φροντίζει για την τοποθέτηση του σήματος σε εμφανές σημείο του οχήματος και την ασφαλή προστασία του σήματος αυτού ως το τέλος του αγώνα. Έλλειψη σήματος στην περίπτωση αυτή επιφέρει τον άμεσο αποκλεισμό από τον αγώνα.

4. Kάθε παραβίαση ή παραχάραξη των σημάτων σφράγισης που θα διαπιστωθεί επιφέρει άμεσα τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου διαγωνιζομένου από τον αγώνα καθώς επίσης και κάθε άλλου διαγωνιζομένου ή οδηγού που τυχόν συνεργάστηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο. Aυτό δεν αποκλείει την επιβολή και βαρυτέρων κυρώσεων.

O αγωνιζόμενος οφείλει να διατηρεί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το αυτοκίνητό του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζουν o Τεχνικός Κανονισμός για αυτοκίνητα Dragster, οι εγκύκλιοι της ΕΘ.Ε.Α και ο Γενικός Κανονισμός. Kάθε παρέκκλιση που έχει διαφύγει από την προσοχή του τεχνικού εφόρου δεν σημαίνει ότι γίνεται δεκτή. O αγωνιζόμενος φέρει ακέραιη την ευθύνη.

5. Η εκπρόθεσμη προσέλευση συνεπάγεται αποκλεισμό από τον αγώνα, εκτός από την περίπτωση ανωτέρας βίας που θα κριθεί από τους αγωνοδίκες.

APΘPO 13 EΛΑΧΙΣΤΑ METPA AΣΦAΛEIAΣ

1. Δεν θα δοθεί εκκίνηση για τον αγώνα σε αυτοκίνητο που δεν θα είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Τεχνικού Κανονισμού αυτοκίνητων Dragster και τις εγκυκλίους της ΕΘΕΑ..

2. Όλοι οι οδηγοί πρέπει, με ποινή αποκλεισμού, να φορούν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα εγκεκριμένα φόρμα και κράνος και να είναι δεμένοι με ζώνες ασφαλείας.

3. Οι φόρμες δεν είναι υποχρεωτικές για την Κατηγορία Β.

4. Aπαγορεύεται στους αγωνιζόμενους με ποινή αποκλεισμού:

α. Nα κατευθύνουν για οποιοδήποτε λόγο το αυτοκίνητο τους αντίθετα με τη φορά του αγώνα.
β. Tο σπρώξιμο του αυτοκινήτου από το ίδιο τον οδηγό ή από τρίτο για οποιοδήποτε λόγο μετά την πτώση της σημαίας εκκίνησης.

5. Ο ανεφοδιασμός των αυτοκινήτων στα Paddocks απαγορεύεται επί ποινή αποκλεισμού. Θα υπάρχει ειδικός χώρος για τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων.

APΘPO 14 ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι σειρές εκκίνησης στα δοκιμαστικά καθορίζονται από τον οργανωτή ανάμεσα στα συμμετέχοντα αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας και κλάσης.

Ο αγώνας διεξάγεται ανά ζεύγη. Ο ταχύτερος από κάθε ζεύγος θα συμμετέχει σε επόμενη δοκιμασία, ο αργότερος είναι δυνατόν να συμμετέχει σε άλλη μία τελευταία δοκιμασία μη προκριθέντων αν προβλέπεται από τον ειδικό κανονισμό.

Στην εκκίνηση κάθε αγώνα λαμβάνουν μέρος όλοι οι αγωνιζόμενοι ανά ζεύγη σε μία ή δύο δοκιμαστικές προσπάθειες (ορίζεται στον ειδικό κανονισμό, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου χρόνου και την καλύτερη και πιο προνομιούχα κατάταξη για τον κυρίως αγώνα).

Με βάση τους χρόνους των δοκιμών καταρτίζεται ο πίνακας του κυρίως αγώνα με βάση τον Πίνακα του παραρτήματος που περιγράφεται στον παρόντα κανονισμό.

Σε κάθε σκέλος προκρίνεται ο ταχύτερος από κάθε ζεύγος.

Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών οι αγωνοδίκες έχουν δικαίωμα να τροποποιήσουν τον αριθμό των δοκιμαστικών προσπαθειών.

Ενας αγώνας, που τυχόν διεκόπη για λόγους ανωτέρας βίας, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε αν έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των χρονομετρημένων δοκιμών. Στην περίπτωση αυτή απονέμονται για την βαθμολογία οι μισοί βαθμοί.

BURN OUT (Ζέσταμα ελαστικών)

Όλα τα Burnouts πριν τον αγώνα περιορίζονται σε οριοθετημένους χώρους, χρησιμοποιώντας μόνο νερό. Αν ένα όχημα υποστεί βλάβη κατά τη διενέργεια burnout και δεν μπορεί να γυρίσει ή να σπρωχθεί πίσω απαγορεύεται να συνεχίσει την πορεία του στη πίστα για να οδηγηθεί στην γραμμή εκκίνησης. Το πέρασμα της κεντρικής γραμμής κατά την διάρκεια burnout δεν είναι ακύρωση. Απαγορεύονται επί ποινή αποκλεισμού τα burnouts φωτιάς. Κανένα άτομο δεν επιτρέπεται να κρατά ή να αγγίζει το όχημα κατά τη διάρκεια των burnouts. Επιτρέπονται σε όλες τις κατηγορίες ένα (1) burnout ισχύος. Στην κατηγορία OPEN επιτρέπονται δύο (2) burnouts ισχύος. Μετά το burnout απαγορεύεται ο ψεκασμός της εισαγωγής του κινητήρα με τεχνητό ψεκασμό ή ψυκτικό.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Άπαξ το όχημα βρεθεί στην περιοχή στησίματος πριν τη γραμμή εκκίνησης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ρυθμίσεις του οχήματος. Κανένα μέλος του συνεργείου δεν μπορεί να αγγίξει ή να προβεί σε κάποια λειτουργία – ρύθμιση στο όχημα σ΄ αυτή τη περιοχή. Διαδικασίες σαν τις ακόλουθες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το στήσιμο (ευθυγράμμιση του οχήματος μετά το burnout, αφαίρεση των ασφαλειών του αλεξιπτώτου, σκούπισμα ελαστικών, ρυθμίσεις injection κινητήρα, κλπ).

ΣΤΗΣΙΜΟ

Άπαξ το όχημα φτάσει την αρχή των γραμμών στησίματος, θα πρέπει να είναι έτοιμο να τρέξει. Για να είναι κάποιος έγκυρος νικητής, το όχημά του θα πρέπει να στηθεί και να ξεκινήσει μόνο του. Αυτό ισχύει και για τους μονούς αγώνες. Το στήσιμο θα πρέπει να γίνει με την ισχύ του οχήματος. Απαγορεύεται το στήσιμο και η εκκίνηση με σπρώξιμο.

Η εφαρμογή ή χρήση οποιασδήποτε διάταξης, μηχανικής ή ηλεκτρονικής, η οποία επιτρέπει στο οδηγό να εξακριβώσει την θέση του οχήματός του σε σχέση με τη γραμμή εκκίνησης, απαγορεύεται. Μόνο οπτική παρατήρηση του εξοπλισμού της πίστας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση της θέσης του οχήματος.

Ένας εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δίδεται στους οδηγούς για να στηθούν. Το χρονικό όριο αυτό είναι στην απόλυτη κρίση του επίσημου Αφέτη του αγώνα. Αποτυχία στο στήσιμο μετά της οδηγίες του αφέτη είναι πιθανόν να επιφέρουν ακύρωση. Μετά το σωστό στήσιμο και λήψη του σήματος του Αφέτη για εκκίνηση δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση του οχήματος. Οποιοσδήποτε οδηγός αφήσει την γραμμή εκκίνησης πριν το σύστημα χρονομέτρησης ενεργοποιηθεί, περιλαμβανομένων και των οδηγών που τρέχουν μόνοι τους, θα ακυρώνονται.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Η εκκίνηση θα δίδεται με τη χρήση του «Christmas Tree». Μετά το σήμα του Αφέτη τα πορτοκαλί φώτα θα εναλλάσσονται ανάβοντας από πάνω προς τα κάτω και μετά θα ανάψει το πράσινο φως. Ο χρόνος εναλλαγής των πορτοκαλί καθώς και ο χρόνος για το πράσινο φως ορίζεται στα τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου (0,4 δευτερόλεπτα). Εναλλακτικά και ύστερα από σύμφωνη γνώμη των αγωνοδικών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των τριών πορτοκαλί φώτων και μετά από καθυστέρηση τεσσάρων δεκάτων (0,4 δευτερόλεπτα) η ενεργοποίηση του πράσινου φωτός. Η χρήση και των δύο διαδικασιών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δεν απαγορεύεται, όμως θα πρέπει να είναι η ίδια κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων μιας κατηγορίας (προκριματικά, τελικοί). Οι οδηγοί θα πρέπει να ενημερωθούν για τον συγκεκριμένο τρόπο εκκίνησης.

Αν ο αγωνιζόμενος δεν παρουσιασθεί στη γραμμή εκκίνησης μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που τον κάλεσε ο Αφέτης, ή εκπρόσωπός του, αποκλείεται από το σκέλος. Μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου ο άλλος αγωνιζόμενος πραγματοποιεί τη δοκιμασία μόνος του.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

Απαιτείται πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα χρονομέτρησης, το οποίο θα μπορεί να υπολογίζει ξεχωριστά το χρόνο διαδρομής και τη ταχύτητα εξόδου για κάθε λωρίδα. Η ακρίβειά του θα πρέπει να είναι του χιλιοστού του δευτερολέπτου (0,001 δευτερόλεπτο) και εκατοστού του μιλίου ανά ώρα (0,16 χιλ/ώρα) αντίστοιχα. Ένα πλήρες «Christmas tree» θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τρία (3) πορτοκαλί φώτα. H δέσμη προστησίματος (Pre-stage Beam) θα τοποθετείται είκοσι (20) εκατοστά (0,2 μέτρα) πριν τη δέσμη στησίματος (Stage.Beam) Η μόνη χρήση της είναι να δείχνει στον αγωνιζόμενο, ότι οι μπροστινοί τροχοί του οχήματος πλησιάζουν τη δέσμη στησίματος (Stage Beam). Η δέσμη στησίματος (Stage Beam) τοποθετείται σαράντα (40) εκατοστά (0,4 μέτρα) πριν τη δέσμη ελέγχου (Guard Beam) και σηματοδοτεί ότι το όχημα είναι στη σωστή θέση για την εκκίνηση. Τα φώτα στησίματος θα πρέπει να ενεργοποιούνται όταν η μπροστινή ακμή των εμπρός τροχών του οχήματος διακόπτουν τη δέσμη στησίματος (Stage Beam). Η δέσμη στησίματος (Stage Beam) επίσης ενεργοποιεί την έναρξη του χρονομέτρου κατά τη απελευθέρωση της δέσμης και ενεργοποιεί το κόκκινο φως στη περίπτωση που οι τροχοί απελευθερώσουν την δέσμη πριν το άναμμα του πράσινου φωτός. Η δέσμη ελέγχου εξασφαλίζει ότι κανένα όχημα δεν θα έχει υπερβολικό ρολάρισμα (η κίνηση απαιτείται για να αφήσεις την δέσμη στησίματος (Stage Beam)). Στη περίπτωση που η δέσμη ελέγχου διακοπεί στον ίδιο χρόνο με τη δέσμη στησίματος (Stage Beam) και η διαδικασία εκκίνησης έχει εισαχθεί, τα χρονόμετρα και το κόκκινο φως θα ενεργοποιηθούν αν το πράσινο φως δεν έχει ανάψει.

Η δέσμη τερματισμού τοποθετείται στην γραμμή τερματισμού και ενεργοποιεί το χρονόμετρο. Οι παγίδες ταχύτητας τοποθετούνται είκοσι μέτρα και δώδεκα εκατοστά (20,12 μέτρα) πριν την γραμμή τερματισμού και πάνω σε αυτήν. Το ύψος των φωτοκύτταρων, ιδανικά, θα πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο της πίστας και κάθετα. Όλες οι δέσμες θα πρέπει να είναι παράλληλες και τα μήκη που ορίζουν θα πρέπει να είναι ισοδύναμα.

ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Για να είναι μια προσπάθεια πρόκρισης έγκυρη, όλα τα οχήματα θα πρέπει να στηθούν και να εκκινήσουν μόνα τους. Κάθε οδηγός δεν μπορεί να οδηγήσει πάνω από ένα όχημα στην ίδια κατηγορία ενός αγώνα. Για όλες τις κατηγορίες κάθε όχημα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από δύο οδηγούς.

Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος οδηγός ή οδηγοί λόγω ανωτέρας βίας δεν καταφέρουν να κάνουν έστω και μία προκριματική κούρσα, τότε οι Αγωνοδίκες του αγώνα έχουν το δικαίωμα να τους εντάξουν στην λίστα των προκριθέντων πίσω από όλους τους άλλους οδηγούς. Αν είναι πάνω από ένας οι οδηγοί που θα ενταχθούν στην λίστα των προκριθέντων η σειρά κατάταξής τους θα ορίζεται από τη μέχρι εκείνης της στιγμής βαθμολογία τους στο έπαθλο ή πρωτάθλημα. Το παραπάνω θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν παρουσιαστεί κάποιο σφάλμα στο σύστημα χρονομέτρησης κατά τη διάρκεια μιας προκριματικής προσπάθειας, ή αν κάποιος οδηγός αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη προσπάθεια λόγω απώλειας ελέγχου του οχήματος που βρίσκεται στην άλλη λωρίδα, ή αν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

ΣΧΑΡΕΣ

Το ζευγάρωμα της κάθε κατηγορίας βασίζεται στους καταρτισμένους από τη FIA πίνακες σχαρών. Οι προκριματικοί χρόνοι ορίζουν τις θέσεις στην σχάρα. Στις περιπτώσεις που δεν συμπληρωθούν όλες οι θέσεις της σχάρας, όπως η είσοδος 14 οχημάτων σε ένα πεδίο 16 οχημάτων, χρησιμοποιείται σχάρα 14 οχημάτων και όχι σχάρα 16 οχημάτων.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΩΡΙΔΑΣ

Σε όλες τις κατηγορίες η επιλογή λωρίδας ορίζεται από τους χρόνους επίδοσης. Ο οδηγός με τον ταχύτερο χρόνο επιλέγει την λωρίδα που θα αγωνιστεί στον πρώτο γύρο και στους επόμενους γύρους η επιλογή λωρίδας γίνεται από το οδηγό που έκανε το ταχύτερο χρόνο στον προηγούμενο γύρο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΠΑΥΣΗ, ΑΠΟΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗ

Μια σπάνια περίπτωση είναι σε ένα αγώνα να αποκλειστούν και τα δύο οχήματα κατά τη διάρκεια της ίδιας αναμέτρησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δύο συμμετέχοντες αποκλείονται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: και οι δύο οδηγοί αφήνουν την γραμμή εκκίνησης πριν ανάψει το πράσινο φως ή και οι δύο οδηγοί περνούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των λωρίδων. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος οδηγός χάσει τον έλεγχο λόγω υπερβολικών φρένων και έρθει σε επαφή με τα φωτοκύτταρα, περάσει τη πλάγια γραμμή ή την κεντρική ακόμη και αν περάσει την γραμμή τερματισμού θα πρέπει να αποκλεισθεί. Εκούσιο πέρασμα της πλάγιας γραμμής για να μην αφήσει συντρίμμια στη πίστα δεν εγείρει αποκλεισμό.

• Μετακίνηση του αυτοκινήτου από τον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης πριν από την παρέλευση τριάντα (30) λεπτών μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
• Καθυστέρηση προσέλευσης στον χώρο εκκίνησης ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ
• Άρνηση συμμόρφωσης στις οδηγίες των Κριτών ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
• Μη συμμόρφωση στους όρους διεξαγωγής του Burn out ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ
• Ανεφοδιασμός έξω από τον χώρο ανεφοδιασμού και χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

APΘPO 15 XΩPOΣ EΠITHPOYMENHΣ ΣTAΘMEYΣHΣ (PARC FERME)

1. Oι αγωνιζόμενοι, αμέσως μετά τον τερματισμό τους στο τελικό σκέλος πρέπει να κατευθύνουν τα αυτοκίνητα τους στον χώρο επιτηρούμενης στάθμευσης που προβλέπει ο συμπληρωματικός κανονισμός, όπου θα παραμένουν μέχρι το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων. Oδηγός που δεν θα κατευθυνθεί κατ’ ευθείαν στο χώρο αυτό θα αποκλείεται από τον αγώνα.

2. Σε περίπτωση 2ης συμμετοχής με ίδιο αυτοκίνητο αυτό θα επιστρέψει στην αφετηρία με την συνοδεία εντεταλμένου ατόμου από την οργάνωση.

3. Στο διάστημα που τα αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από καθεστώς επιτηρούμενης στάθμευσης δεν επιτρέπεται καμία αφαίρεση, μετατροπή, προσθήκη ή ανεφοδιασμός, με ποινή αποκλεισμού από τον αγώνα.

APΘPO 16 ΤΕΛΙΚΟΣ TEXNIKOΣ EΛEΓXOΣ

Στον τερματισμό θα γίνεται ένας πλήρης και λεπτομερής έλεγχος που μπορεί να προβλέπει μέχρι και την αποσυναρμολόγηση του αυτοκινήτου, για τα αυτοκίνητα που έχουν καταταγεί στην πρώτη θέση κάθε κατηγορίας, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, κατά την απόλυτη κρίση των Aγωνοδικών που ενεργούν αυτεπάγγελτα ή μετά από ένσταση ή μετά από εισήγηση του Aλυτάρχη ή κατ’ εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου της EΘEA.

APΘPO 17 ENΣTAΣEIΣ - EΦEΣEIΣ

1. Oι ενστάσεις υποβάλλονται ως εξής:
α. Σχετικά με αντικανονική εγγραφή ή με τον έλεγχο εξακρίβωσης μισή (½) ώρα μετά το τέλος του ελέγχου εξακρίβωσης.
β. Σχετικά με τεχνικά θέματα μέσα σε 15 λεπτά από τον τερματισμό του τελευταίου αυτοκινήτου.
γ. Σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα της τελικής κατάταξης, μέσα σε μισή (1/2) ώρα από την ανάρτησή τους.
δ. Kατά της χρονομέτρησης δεν χωράει καμία ένσταση.

2. Oι ενστάσεις υποβάλλονται εγγράφως στον Aλυτάρχη, στον βοηθό του ή αν λείπουν σε ένα από τους Aγωνοδίκες και πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο, το ύψος του οποίου ορίζεται κάθε χρόνο με εγκύκλιο της EΘEA. Tο παράβολο επιστρέφεται εφόσον η ένσταση γίνει δεκτή.

Σε περίπτωση υποβολής ένστασης ο αγωνιζόμενος κατά του οποίου έγινε ή ένσταση θέτει στη διάθεση των αγωνοδικών το αυτοκίνητό του χωρίς καμία επιφύλαξη και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις τους. Kάθε παράβαση επιφέρει τον αποκλεισμό του από τον αγώνα και αναφορά στην EΘEA.

H ένσταση που γίνεται για τεχνικά θέματα πρέπει να αφορά απολύτως συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινήτου και ο ενιστάμενος οφείλει να καταθέσει στον Aλυτάρχη συμπληρωματικά ποσά δαπανών αποσυναρμολόγησης που απαιτούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο της EΘEA. Σχετικά με το ποσό που απαιτείται για εξαρτήματα που δεν αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο της EΘEA αποφασίζουν οι Aγωνοδίκες (βλέπε σχετική εγκύκλιο της ΕΘΕΑ).

Tα έξοδα για την αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση του αυτοκινήτου καθώς και τα έξοδα μεταφοράς του αυτοκινήτου επιβαρύνουν τον ενιστάμενο αν η ένσταση δεν γίνει δεκτή και τον αγωνιζόμενο κατά του οποίου έγινε η ένσταση αν αυτή γίνει δεκτή. Aν η ένσταση δεν γίνει δεκτή και τα έξοδα για τις εργασίες και τη μεταφορά του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερα από το ποσόν που έχει κατατεθεί η διαφορά θα επιβαρύνει τον ενιστάμενο. Σε αντίθετη περίπτωση αν τα έξοδα είναι λιγότερα θα του επιστραφεί η διαφορά.

3. Oι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα της έφεσης που υποβάλλεται σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο EAK (αριθ. 181 και επόμενα) και πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της EΘEA.

Για ότι δεν προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό θα ισχύουν οι διατάξεις του EAK (άρθρο 171 κλπ).

APΘPO 18 KATATAΞΕΙΣ

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στον χώρο του αγώνα, εντός τριάντα (30) λεπτών μετά τη λήξη των αγώνων και θα αναρτώνται στον Επίσημο Πίνακα Ανακοινώσεων.

Τα αυτοκίνητα κατατάσσονται με βάση τα αποτελέσματα των διαδοχικών σκελών. Για τα αυτοκίνητα που δεν προκρίθηκαν για τα προκριματικά σκέλη η κατάταξη γίνεται με βάση τους χρόνους των χρονομετρημένων δοκιμών. Το ίδιο, αναλογικά, ισχύει για τα αυτοκίνητα που δεν κατατάχθηκαν στο προημιτελικό ή ημιτελικό σκέλος.

APΘPO 19 ANAKOINΩΣH AΠOTEΛEΣMATΩN

H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την … (αναφέρεται η ημερ/νία, ο τόπος και ο χρόνος).

APΘPO 20 EΠAΘΛA

Tα έπαθλα που θα απονέμονται υποχρεωτικά είναι τα εξής:

1. Κατηγορίες Β και Γ

Στους 3 πρώτους κάθε κατηγορίας απονέμονται κύπελλα, εφόσον σε κάθε μία από αυτές εκκινήσουν τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα. Αν εκκινήσουν 7 αυτοκίνητα) απονέμονται κύπελλα στους 2 πρώτους και αν εκκινήσουν 6 αυτοκίνητα απονέμεται κύπελλο μόνο στον πρώτο.

2. Κατηγορίες κλάσεις Α και Τ

Στους 3 πρώτους κάθε κλάσης κατηγορίας απονέμονται Κύπελλα εφόσον σε κάθε μία από αυτές εκκινήσουν τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα. Αν εκκινήσουν 7 αυτοκίνητα) απονέμονται κύπελλα στους 2 πρώτους και αν εκκινήσουν 6 αυτοκίνητα απονέμεται κύπελλο μόνο στον πρώτο.

Αν σε μια κατηγορία κλάση εκκινήσουν 3 αυτοκίνητα τότε η κλάση αυτή συμπτύσσεται με την ή τις αμέσως ανώτερες.

Oι Oργανωτές μπορούν να αθλοθετήσουν και άλλα έπαθλα πέρα από τα παραπάνω που είναι υποχρεωτικά. Όλα τα έπαθλα πού θα απονεμηθούν πρέπει να αναφέρονται στον ειδικό κανονισμό του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 22 ΑΠΟΝΟΜΗ

H απονομή των Eπάθλων θα γίνει την : ημερ/νία, τόπος, ώρα.

Eάν οι νικητές των διαφόρων επάθλων δεν εμφανισθούν στην τελετή της απονομής θα χάσουν το δικαίωμα παραλαβής οποιουδήποτε βραβείου (χρηματικού ή κυπέλλου).