Νέα - News | Συγκριτικό Test Καυσίμων σε Κινητήρα 20VT με IHI VF22 Turbo και 9:1 C.R.
03.02.08

 

Συγκριτικό Test Καυσίμων σε Κινητήρα 20VT με IHI VF22 Turbo και 9:1 C.R.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - MORE PHOTOS

Αρκετό καιρό πριν, με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε με τους κυρίους Βαγγέλη Πασπαλά και Γιάννη Ανδριανάκη, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα συγκριτικό test και να διαπιστώσουμε στην πράξη ποιο καύσιμο θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα σε έναν street κινητήρα 20VT βελτιωμένο ώστε να αντέχει ιπποδυνάμεις της τάξης των 400+ ίππων. Μας ενδιέφερε να μελετήσουμε δηλαδή την αύξηση της ιπποδύναμης και ροπής σε street legal εφαρμογές καθώς και το κέρδος που μπορεί να έχει μια τέτοια εφαρμογή από τη χρήση ειδικών καυσίμων αγωνιστικού τύπου.

 

Βίντεο από το Test

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από το test επιλέγοντας μία από τις δύο παρακάτω ταχύτητες σύνδεσης.

Για ADSL 256K συνδέσεις και πάνω.
Για ISDN 64K ή PSTN 56Κ συνδέσεις.

 

Προδιαγραφές Test

Ο συγκεκριμένος κινητήρας διαθέτει σφυρήλατα εντόσθια, σχέση συμπίεσης 9:1 ενώ η τουρμπίνα που φορά είναι η γνωστή IHI VF22. Οι προδιαγραφές της VF22 είναι της τάξης των 360-370 ίππων στο στρόφαλο.

Προκειμένου να μην υπάρχουν μη ηθελημένες μίξεις καυσίμων με αμφίβολα αποτελέσματα, χρησιμοποιήθηκε μικρή δεξαμενή αγωνιστικού τύπου 4,5 λιτρων καθώς και εξωτερική τρόμπα καυσίμου. Όλες οι μετρήσεις που αναφέρονται παρακάτω είναι στο μουαγιέ (wheel hub). Στο τέλος των test πραγματοποιήθηκε επαναληπτική δυναμομέτρηση για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Στο test χρησιμοποιήθηκαν αγωνιστικά καύσιμα της VP Racing Fuels, καύσιμα τα οποία προσέφερε ο κύριος Βαγγέλης Πασπαλάς που είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της VP Racng Fuels στην Ελλάδα. Ο ίδιος είχε και τη συνολική επιμέλεια του test αφού ανέλαβε κι έφερε σε πέρας όλες τις απαραίτητες εργασίες: τη σύνδεση του αγωνιστικού ντεπόζιτου, της εξωτερικής τρόμπα βενζίνης, την αλλαγή των μπουζί στην αρχή του test κ.λπ.

Ο κύριος Γιάννης Ανδριανάκης ιδιοκτήτης της Plex Tuning, είναι πολύ γνωστός στο χώρο του επαναπρογραμματισμού εργοστασιακών και άγραφων εγκεφάλων. Μας διέθεσε το χώρο του καθώς και πολλές ώρες προσωπικής εργασίας για τη ρύθμιση του αυτοκινήτου.

 

Βέλτιστη ρύθμιση με Super Plus 100oct

Βέλτιστη ρύθμιση με Super Plus 100oct (c) greekdragster.com - The Greek Dragster Site

Ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας με 100άρα βενζίνη. Μετά από αρκετές ρυθμίσεις και διορθώσεις, το αυτοκίνητο έδειξε 324,0 HP ιπποδύναμης στο μουαγιέ, στις 6065 σ.α.λ. και 437,2 Nm ροπής στο μουαγιέ, στις 4798 σ.α.λ. Οι αισθητήρες προανάφλεξης (knock sensors) με τιμή αναλογίας καυσίμου κοντά στο 12 προς 1 έδειχναν στο διαγνωστικό 1552 της VAG διόρθωση 3-4 μοίρες. (Μέγιστη θερμοκρασία στην εισαγωγή οι 31,71 °C)

 

Ρύθμιση με VP Racing Fuels MS109

Ρύθμιση με VP Racing Fuels MS109 (c) greekdragster.com - The Greek Dragster Site

Αδειάσαμε το ντεπόζιτο εντελώς και το γεμίσαμε ξανά με καύσιμο MS109. Στο πρώτο πάτημα, έχοντας το πρόγραμμα της 100άρας, το μείγμα έγινε φτωχότερο χωρίς όμως πρόβλημα λόγο των παραπάνω οκτανίων (109 RON) της MS109. Η πρώτη ένδειξη ήταν 332,4 HP ιπποδύναμης στο μουαγιέ, στις 6098 σ.α.λ. και 448,7 Nm ροπής στο μουαγιέ, στις 4947 σ.α.λ. με ανύπαρκτη διόρθωση στους knock. Η διαφορά αυτή των 8,4 Hp και 11,5 Nm αντιστοιχεί σε ποσοστιαία βελτίωση της τάξης του 2,59% (αύξηση ιπποδύναμης στο μουαγιέ) και 2,63% (αύξηση ροπής στο μουαγιέ) αντίστοιχα. (Μέγιστη θερμοκρασία στην εισαγωγή: 30,45 °C)

Ρύθμιση με VP Racing Fuels MS109 (c) greekdragster.com - The Greek Dragster Site

Με διόρθωση στο πρόγραμμα, οι μετρήσεις που πήραμε ήταν 337,7 HP ιπποδύναμης στο μουαγιέ, στις 5993 σ.α.λ. και 455,8 Nm ροπής στο μουαγιέ, στις 4989 σ.α.λ. και 5151 σ.α.λ. επίσης. Η διαφορά αυτή των 13,7 Hp και 18,6 Nm αντιστοιχεί σε ποσοστιαία βελτίωση της τάξης του 4,23% (αύξηση ιπποδύναμης στο μουαγιέ) και 4,25% (αύξηση ροπής στο μουαγιέ) αντίστοιχα. (Μέγιστη θερμοκρασία στην εισαγωγή: 31,66 °C)

 

Άλλα Test

Δοκιμές έγιναν και με άλλους τύπους καυσίμου 114RON και 119RON με μέτρια όμως απόδωση στην συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

Επαλήθευση Αποτελεσμάτων

Επαλήθευση Αποτελεσμάτων (c) greekdragster.com - The Greek Dragster Site

Το βραδυ μας τελειωσε με την επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Αδειάσαμε εντελώς το αγωνιστιικό ντεπόζιτο από την MS109 και το γεμίσαμε ξανά με καύσιμο super plus 100 Oct. Κατόπιν επαναφέραμε στον εγκέφαλο το αρχικο προγραμμα. Μετά από 40 περίπου μετρήσεις και 5 ώρες συνεχόμενων δοκιμών, επαληθεύσαμε την πρώτη μας μέτρηση: 326,9 Hp ιπποδύναμης στο μουαγιέ, στις 6073 σ.α.λ. και 430,6 Nm ροπής στο μουαγιέ, στις 4351 σ.α.λ. (Μέγιστη θερμοκρασία στην εισαγωγή: 30,84 °C). Οι μετρήσεις αυτές είναι πολύ κοντινές με αυτές που πήραμε με το βέλτιστο πρόγραμμα για την 100άρα, στην αρχή του test.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα ήταν αναμενόμενα. Το συγκεκριμένο μοτέρ με τουρμπίνα η οποία είναι περιορισμένων δυνατοτήτων στις υψηλές στροφές, κατάφερε να βγάλει 8,4 άλογα περισότερα στο μουαγιέ (2,59% αύξηση) και 11,5 Nm ροπής (2,63% αύξηση) επίσης στο μουαγιέ χωρίς διόρθωση στο πρόγραμμα, μόνο με την χρήση της MS109. Το κέρδος αυτό οφείλεται στην αυτόματη διόρθωση της προπορείας (advance) του εγκεφάλου, αφού απουσίαζαν οι προαναφλέξεις, καθώς και στην μεγαλύτερη ταχύτητα καύσης της MS109, στην ποιότητα του συγκεκριμένου καυσίμου δηλαδή. Το κέρδος αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο όταν το αυτοκίνητο ρυθμίστηκε σωστά με την MS109, κι έφτασε στα +13,7 άλογα στο μουαγιέ (4,23% αύξηση) και +18,6 Nm επισης στο μουαγιέ (4,25% αύξηση). Μάλιστα οι επιδόσεις με την MS109 επιτεύχθηκαν με μικρότερη μέγιστη πίεση, κάτι που επίδης δείχνει την ποιότητα του συγκεκριμένου καυσίμου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των άλλων τύπων καυσίμου, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι τα παραπανίσια οκτάνια επιφέρουν μείωση στην μέγιστη ιπποδύναμη και ροπή ενός μοτέρ.

Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους Βαγγέλη Πασπαλά και Γιάννη Ανδριανάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους! Ευχαριστούμε επίσης τους κυρίους Μιχάλη Βαθειά και Ιωάννη Χλόπτσιο για την καταγραφή και επεξεργασία του υλικού του test.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ - COMMENT ON THIS ARTICLE