Παρουσιάσεις Αγωνιστικών - Racing Vehicles  
   
J.P. Motis - Honda Civic Hyper Drag Spec.
19.11.01


Φωτογραφίες

Το site μας έχει την τιμή να παρουσιάσει την έκπληξη του αγώνα dragster Σερρών, το αυτοκίνητο του John Motis, το Honda Civic 1600 Turbo. Ευχαριστούμε θερμά τον John Motis καθώς και τους συνεργάτες του στην Ελλάδα Λάμπρο και Νίκο της εταιρείας Speed Factory για τη διάθεση του αυτοκινήτου.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Οι φίλοι του site Λάμπρος και Νίκος μετά τον αγώνα dragster στις Σέρρες, μας ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητο του John Motis θα παρέμενε για πολύ λίγο στην Ελλάδα και ότι αν θέλαμε θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε. Δε χάσαμε βέβαια τέτοια ευκαιρία. Φωτογραφίσαμε το Honda στο συνεργείο των παιδιών και καταγράψαμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του "πυραύλου" ενώ ο John Motis μας έστειλε επιπλέον υλικό από την Κύπρο. Ας μην καθυστερούμε άλλο λοιπόν.

Ιπποδύναμη - δυναμομέτρηση
Το Honda Civic του John Motis έχει περίπου 600 άλογα στο στρόφαλο!!! Στη δυναμομέτρηση που μας έδειξε, φαίνεται καθαρά η ιπποδύναμη των 498 αλόγων στους τροχούς και η ροπή των 31 κιλών με 1,8 bar πίεση στο turbo.

Μοτέρ
Ο κινητήρας του Honda είναι ο γνωστός 1600άρης B16A2 με βελτιώσεις στο block από τον John Motis (όχι στα κυβικά), σφυρήλατα πιστόνια της Top Fuel και ελατήρια επίσης της Top Fuel. Η Top Fuel έχει κάνει και το ζύγισμα του στροφαλοφόρου άξονα καθώς και όλου του κινητήρα. Οι εκκεντροφόροι είναι επίσης της Top Fuel. Τέλος, εκτός από τη ροϊκή εξέλιξη του καπακιού, ο John Motis έχει κατασκευάσει τα ελατήρια και τις ασφάλειες (τιτανίου) των βαλβίδων.

Πολλαπλή εξαγωγής - Εξάτμιση
Η πολλαπλή εξαγωγής είναι βασισμένη σε αυτή του Honda Type-R ενώ η εξάτμιση είναι κατασκευασμένη και πάλι από τον John Motis και καταλήγει ακριβώς μπροστά από τον εμπρός δεξί τροχό του Honda.

Κιβώτιο ταχυτήτων - Διαφορικό - Δίσκος
Ο δίσκος είναι διπλός, ενισχυμένος, το διαφορικό 100% μπλοκέ και οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων είναι ειδικές για αγώνες dragster (το αυτοκίνητο περνάει στα 400 μέτρα με 4η ταχύτητα και 9.500 στροφές/λεπτό - κόφτης 9.800 στροφές/λεπτό).

Τουρμπίνα - Wastegate - Σκάστρα
Το wastegate είναι της Top Fuel χ ω ρ ί ς σκάστρα και η τουρμπίνα είναι Garret ρουλεμανάτη προδιαγραφών Indy Car κατάλληλη για ιπποδυνάμεις έως 650 άλογα.

Ψυγείο λαδιού - Intercooler
Το ψυγείο λαδιού και το intercooler (μεγέθους EVO VI) είναι κατασκευή του John Motis.

Ηλεκτρικά - Ρεύματα
Όλα τα ηλεκτρικά είναι της MSD, με μπουζοκαλώδια τύπου Ultra Plug και μπουζί ιριδίου της HKS.

Εγκέφαλος
Ο εγκέφαλος είναι ο POWER-FC της APEXi, τη χαρτογράφηση του οποίου έχει κάνει ο John Motis.

Ψεκασμός βενζίνης - Αντλία βενζίνης - Ρεζερβουάρ
Για την παροχή καυσίμου έχουν χρησιμοποιηθεί: μπεκιέρα της STR με μπεκ Nippo Denso παροχής 1200cc, δύο αντλίες βενζίνης της Bosch και ρυθμιστή πίεσης βενζίνης της APEXi. Τo ρεζερβουάρ βενζίνης είναι αγωνιστικού τύπου.

Όργανα ελέγχου - Ρύθμισης
Τα όργανα ελέγχου της πίεσης του τούρμπο, της θερμοκρασίας λαδιού, πίεσης λαδιού, θερμοκρασίας κινητήρα και εξάτμισης και πίεσης καυσίμου είναι της APEXi. Το στροφόμετρο είναι τύπου Shift Light (ανάβει κόκκινο φως όταν πρέπει να γίνει αλλαγή ταχύτητας στις 9500 στροφές/λεπτό) και μεγέθους 5 ιντσών. Ο έλεγχος της πίεσης του τούρμπο γίνεται με το όργανο D-SBC της Blitz.

Σασί - Ανάρτηση
Οι βάσεις κινητήρα και αναρτήσεων είναι της Mugen και η ανάρτηση είναι ρυθμιζόμενη της APEXi προδιαγραφών dragster. To σασί είναι εντελώς άκαμπτο, κατασκευή του John Motis.

Κάθισμα - Ζώνες Ασφαλείας
Τo μπάκετ κάθισμα είναι της OMP και η ζώνες ασφαλείας είναι τεσσάρων σημείων της Sparco.

Ζάντες - Λάστιχα
Τέλος, τα λάστιχα είναι της M&H και οι ζάντες της Bogart (στη φωτογραφία φαίνονται τα ζαντολάστιχα "βόλτας").
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το αυτοκίνητο ή καλύτερα το όπλο αυτό, είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Όλα τα επιμέρους τμήματά του συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και αυτό είναι το αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης του "θέματος" που έχει ο John Motis. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, το αυτοκίνητο πήρε αμέσως μπροστά και το ρελαντί του ήταν σταθερότατο σαν του "μαμά" Vti!!!

Επίλογος
Ο John Motis και η εταιρεία J.P Motis Motorsport που εδρεύει στην Κύπρο, ασχολούνται με τη βελτίωση και εξέλιξη αποκλειστικά Ιαπωνικών αυτοκινήτων: Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru και Toyota. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα:

e-mail:
  [email protected]
site:
   
τηλ:
  357-2496066
τηλ:
  357-2517731
φαξ:
  357-2517732
κιν:
  357-9628875

 

 

 

 

Ο Λάμπρος και ο Νίκος της εταιρείας Speed Factory ασχολούνται αποκλειστικά με τη σωστή και δυνατή βελτίωση των αυτοκινήτων Honda στην Ελλάδα και συνεργάζονται στενά με τον John Motis. Σύντομα θα παρουσιάσουμε αυτοκίνητα που έχουν βελτιώσει. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα:

e-mail:
  [email protected]
site:
  www.speedfactory.gr
τηλ:
  010-9919609
φαξ:
  010-9919609
κιν:
   

Τέλος, εμείς θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο μέλλον.


dragnews.gr