Παρουσιάσεις Αγωνιστικών - Racing Vehicles | Θέμης Γκαβανόζης - Toyota Starler GT [T1]
29.02.04 
  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

TOYOTA STARLET GT TURBO
Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι γνωστό από τους αγώνες dragster και συγκεκριμένα από την κατηγόρια Τ1. Εκεί συμμετέχει με επιτυχίες στο ενεργητικό του, με το Θέμη Γκαβανοζη στο τιμόνι.

ΜΟΤΕΡ-ΜΠΛΟΚ
Το μοτέρ είναι το γνωστό από Starlet GT, υπερκυβισμένο, με ρεκτιφιέ από τον Κουρτίδη στα 1400 cc. Τα πιστόνια που επιλέχθηκαν είναι σφυρήλατα της Wossner και χρησιμοποιήθηκαν ελατήρια της Wiseco. Οι μπιέλες είναι της Pauter. Ο στρόφαλος έχει υποστεί γυάλισμα και το βολάν είναι ελαφρωμένο.

ΚΥΛΙΝΔΡΟΚΕΦΑΛΗ
Η κυλινδροκεφαλή έχει υποστεί ροϊκή εξέλιξη με βάση μια κεφαλή από την TRD, επίσης από τον Κουρτίδη, και χρησιμοποιούνται άλλες ενισχυμένες βαλβίδες, πιο συγκεκριμένα τιτάνιου. Ο εκκεντροφόρος όπως και η φλάντζα παραμένουν normal. Το καπάκι έχει δεθεί στον κορμό με ενισχυμένες βίδες από VW κινητήρα!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΞΑΓΩΓΗ
Στην εισαγωγή, η πεταλούδα του γκαζιού έχει ανοιχτεί και στο μπροστινό μέρος το υπάρχει μια ευμεγέθης φιλτροχοάνη της Simota. Ο αέρας, πριν εισέλθει στην εισαγωγή, ψύχεται από ένα front mount intercooler ιδιοκατασκευής. Αξιοσημείωτη είναι και η χρήση ψεκασμού νερού ή αλλιώς water injection. Το σύστημα εξαγωγής το έχει αναλάβει εξ' ολοκληρου ο γνωστός σε όλους Παπαδόπουλος. Πιο συγκεκριμένα έχει κατασκευαστεί μια πολλαπλή εξαγωγής για να “κουμπώσει” μία τουρμπίνα Τ28 της Garrett (άγνωστων λοιπών στοιχείων). Το down pipe είναι χτιστό με διάμετρο 90 mm και η υπόλοιπη σωλήνα της εξάτμισης έχει διάμετρο 70 mm με ένα μόνο τελικό καζανάκι. Το waste gate που έχει χρησιμοποιηθεί είναι επίσης χειροποίητο ενώ τις ηχητικές και ζωτικής σημασίας ανακουφίσεις, αναλαμβάνει μια σκάστρα (blow off valve) της Τurbosmart .

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Στην τροφοδοσία του κινητήρα εκτός από τα τέσσερα κύρια μπεκ ψεκασμού, συναντάμε ένα extra εγκεφαλάκι που διαχειρίζεται τα 5ο και 6ο μπεκ. Τα 4 κύρια μπεκ παροχής καύσιμου είναι 280 cc/min και διαχειρίζονται από τον εργοστασιακό εγκέφαλο ενώ χρησιμοποιείται και ένας ρυθμιστής πίεσης βενζίνης που ανεβάζει την πίεση στα 4 bar . Την άντληση βενζίνης αναλαμβάνουν δυο τρόμπες βενζίνης της Bosch .

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Στην μετάδοση έχουμε σωστές και απαραίτητες μετατροπές. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι προσαρμοσμένο στην ιδιαίτερη χρήση του αυτοκίνητου, δηλαδή οι σχέσεις του έχουν μακρύνει κατά πολύ! Ο δίσκος είναι τετράφτερος ενώ το πλατό με διπλά χτένια. Το βασικό μέρος της μετάδοσης είναι το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (μπλοκέ) που προέρχεται από τον “Μπουμπη”.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Στην ανάρτηση συναντάμε μια λιγάκι ακραία λύση με αμορτισέρ της Kayaba (for circuit use only) δηλαδή για χρήση πίστας μόνο, και ελατήρια της TRD. Επίσης στην ακαμψία του πλαισίου συντελεί και μια μπάρα θόλων της Toyota.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΖΑΝΤΕΣ
Το τελευταίο λόγο στη μεταφορά της δύναμης στο δρόμο αναλαμβάνουν τα ελαστικά της Bridgestone, ενώ οι ζάντες συνεχώς αλλάζουν όποτε δε μπορούμε να αναφέρουμε μια standard επιλογή.

ΦΡΕΝΑ
Tα εργοστασιακά φρένα έχουν ευτυχώς αντικατασταθεί από αυτά του Starlet GT καθώς χρησιμοποιείται και ένας κατανεμητής.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τον προγραμματισμό του εργοστασιακού εγκέφαλου έχει αναλάβει ο ίδιος ο Θέμης, ενώ την διαχείριση του extra εγκέφαλου για τα δύο extra μπεκ έχει αναλάβει ο Γιάννης Ανδριανάκης.

ΒΑΡΟΣ - ΕΛΑΦΡΩΜΑ ΚΑΡΟΤΣΑΣ
Κάτι που θα ωφελούσε τις επιδόσεις του αυτοκίνητου είναι το μειωμένο βάρος. Έτσι ο Θέμης αποφάσισε να αποχωριστεί τα πάντα εκτός από τα μπροστινά καθίσματα. Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι η προσθήκη φύλλων μολύβδου για την αλλαγή του κέντρου βάρους, πράγμα που απασχόλησε αρκετά τον Θέμη και φαίνεται πως τον ωφέλησε πολύ. Με αυτά το βάρος κυμαίνεται στα 1180 kgr.

ΧΟΡΗΓΟΙ
Ζanias Center
Εξατμίσεις Παπαδόπουλος
Ρεκτιφιέ Κουρτίδης
Μεμβράνες Τζαμιών Λαλιος Κώστας
Την μηχανική υποστήριξη του αυτοκινήτου έχει αναλάβει η GAVANOZIS SPORT TEAM.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το αμάξι αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς πώληση.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιάννης Κωνσταντόπουλος

 

dragnews.gr

Γ. Κωνσταντόπουλος