Παρουσιάσεις Αγωνιστικών - Racing Vehicles | Μιχάλης Χαραλάμπους - Lancia Deltona [T3]
31.03.05
  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - MORE PHOTOS

VIDEO 1
VIDEO 2
VIDEO 3 (IN CAR)

Επικοινωνήσαμε με τον φίλο μας το Μιχάλη Χαραλάμπους και συζητήσαμε μαζί του για αρκετά θέματα που είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα!

GD: Μιχάλη πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τις αναβάσεις;

Μ.Χ: Ελλείψει αγώνων dragster και μη μπορώντας την απραξία αποφάσισα να δοκιμάσω τις ικανότητές μου αλλά και τις δυνατότητες της Lancia. Μετά από πολύ δουλεία μετέτρεψα το Drag-Lancia τέρας σε αγωνιστικό για αναβάσεις στη νέα κατηγορία Ε που έχει δημιουργηθεί εδώ στην Κύπρο από το Νοέμβριο του 2004.

Σε αυτή την κατηγόρια μπορούν να λάβουν μέρος αυτοκίνητα με μετατροπές χωρίς περιορισμούς στην ιπποδύναμη (π.χ. περιοριστικό στόμιο τουρμπίνας). Ελεύθερα είναι επίσης τα αεροδυναμικά βοηθήματα, χρήση ηλεκτρικών, φρένα, ελαστικά κ.λπ.
Με λίγα λόγια επιτρέπονται τα πάντα αρκεί να έχεις κάθισμα, ζώνες ασφαλείας, πυρόσβεση, roll cage, ρεζερβουάρ που να είναι όλα homologated.

Έτσι κι εγώ βασιζόμενος στο μοτέρ του Ritmo έβαλα μια πιο μικρή τουρμπίνα 62-1 της Turbonetics, μπροστινά φρένα 330 χιλ με 10πίστονες δαγκάνες της Ta-rox και 313 χιλ πίσω ενώ χρησιμοποίησα 17άρες ζάντες με 240x61x17 ελαστικά με μαλακό πέλμα της Kumho. Στην πορεία των δοκιμών ένα δεύτερο ψυγείο νερού κρίθηκε απαραίτητο ενώ και οι σχέσεις στο σασμάν άλλαξαν εντελώς!

Πολύ μεγάλη σημασία έχω δώσει και στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου φτιάχνοντας το κάτω μέρος επίπεδο (flat plate) και χρησιμοποιώντας διαχυτήρες αέρος στο πίσω μέρος. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή βελτίωση του κρατήματος του αυτοκινήτου, ειδικά σε ταχύτητες άνω των 130 χιλιομέτρων!

Στο πίσω μέρος της οροφής έχει αντικατασταθεί το εργοστασιακό φτερό της Deltona με άλλο μεγαλύτερο (cambered low speed design) φτερό με καλύτερη απόδοση από το εργοστασιακό στις χαμηλές ταχύτητες (80-140 χιλιόμετρα) καθώς επίσης και λιγότερο Drag!

Tο μπροστινό μέρος έχει μείνει το ίδιο όπως και στην έκδοση Dragster το οποίο και δίνει περισσότερη κατώθηση αλλά και λιγότερη αντίσταση από την εργοστασιακή ανοικτή μούρη.

Το μειονέκτημα της Deltona πιστεύω πως είναι το μοτέρ (Dragster) που, αν και πολύ δυνατό, βγάζει τη δύναμή του πολύ ψηλά 9400 στροφές και έχει τη μέγιστη ροπή στις 6200 στροφές! Για να μπορεί να οδηγηθεί έπρεπε οι σχέσεις στο σασμάν να κοντύνουν παρά πολύ και να συμπτυχθούν μεταξύ τους ώστε να βρίσκεται συνεχώς μέσα στο ωφέλιμο όριο στροφών.

Τα WRC και τα Group A αγωνιστικά έχουν τη μέγιστη ροπή και ιπποδύναμη (αν και πολύ λιγότερη ιπποδύναμη) πολύ πιο χαμηλά με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στο να τα οδηγήσει κανείς και να είναι και πιο γρήγορα.
Ο αγώνας αυτός της 6ης Μαρτίου ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε τέτοιους αγώνες. Ξεκίνησα με χαμηλή πίεση για να κερδίσω την εμπιστοσύνη της Deltona και σιγά-σιγά θα την ανεβάσω!.

GD: Πόσους αγώνες περιλαμβάνει το πρωτάθλημα αναβάσεων;

Μ.Χ: Για το πρωτάθλημα αναβάσεων του 2005 θα γίνουν 5 αγώνες. Στον πρώτο αγώνα η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, γύρω στις τρεις χιλιάδες.

Για πρώτη φορά στο άθλημα αυτό, θεωρώ ότι τα πήγα πολύ καλά, αφού πήρα την πρώτη θέση στη κατηγόρια Ε (ανοιχτή κατηγορία) και επίσης έκανα και τον ταχύτερο
χρόνο του αγώνα (1:29,89) με διάφορα 2 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο κύριο Χριστάκη Θωμά, πρωταθλητή στην κατηγορία Group Α με Lancer Evo 6, ο οποίος έκανε χρόνο 1:31,87.

Πρέπει να αναφέρω ακόμα ότι πολύ γρήγορος ήταν και ο Κώστας Γεωργίου (αλλιώς Chips) με Subaru Impreza, επίσης Πρωταθλητής στη Α. Πολύ εντυπωσιακό ήταν και το νέο όπλο του Σταύρου Αντωνίου Ford Escort Cosworth με το θηριώδες μοτέρ από Nissan 300 ZX, που πήρε τη δεύτερη θέση στην Ε με χρόνο 1:32,97 και τον τέταρτο καλύτερο χρόνο της ημέρας.

Αλλά και ο αδελφός του Αντώνης Αντωνίου με το επίσης πολύ δυνατό Lancer Tomy Makkinen πήρε την τρίτη θέση στην κατηγορία Ε και 5ον καλύτερο χρόνο της ημέρας με 1:33,75.

GD: Ποια είναι τα σχέδιά σου για τους αγώνες dragster;

Μ.Χ: Πολλοί διερωτούνται αν τους έχω παρατήσει. Η απάντηση είναι όχι! Θα δώσω το παρόν από τον πρώτο κιόλας αγώνα που θα διεξαχθεί εδώ στην Κύπρο! Και δεν χρειάζομαι περισσότερες από 7 - 8 ημέρες για να επαναφέρω τη Lancia σε κατάσταση drag και να διεκδικήσω την Τ3!

GD: Έχουμε ήδη γράψει και για το μοτέρ που ρύθμισες στη Μάλτα. Εκπροσωπείς με τον καλύτερο τρόπο τους Έλληνες βελτιωτές στο εξωτερικό!

Μ.Χ: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όντως μου έχει ανατεθεί η χαρτογράφηση και εξέλιξη του νέου Toyota μοτέρ που φοράει ηλεκτρικά της Electromotive Tec3-R.
Προσπαθώ κι εγώ για το καλύτερο δυνατό μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο εξωτερικό.

GD: Θα τρέξεις φέτος σε αγώνες στην Ελλάδα;

M.X: Tο βλέπω λίγο δύσκολο αφού έχω 5 αγώνες αναβάσεων και δύο αγώνες dragster στην Κύπρο. Καταλαβαίνεις ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο και ο χρόνος πολύ περιορισμένος. Ο πρώτος αγώνας dragster στην Κύπρο θα γίνει στις 21-22 Μαΐου και θα είμαι εκεί σίγουρα.

Επίσης θα λάβω μέρος μαζί με άλλους 4 Κύπριους οδηγούς αθλητές σε ένα αγώνα αναβάσεως στη Συρία, τον Ιούνιο, εκπροσωπώντας την Κύπρο! Τα έξοδα όλα θα καλυφθούν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αγωνιστικού Αυτοκινήτου.

Είναι κρίμα που δεν θα μπορώ να είμαι εκεί στη Ελλάδα (συμπίπτουν οι δυο αγώνες) για τον πρώτο αγώνα του φίλου Ζάγαρη αλλά στον δεύτερο θα είμαι εκεί σίγουρα!

Ευχαριστούμε το Μιχάλη για την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και του ευχόμαστε να πετύχει όλους τους στόχους του! Κρυφή μας επιθυμία είναι να τον δούμε και στην Ελλάδα ως αγωνιζόμενο.

Κλείνουμε αυτή την παρουσίαση αφιερώνοντας το 3ο βίντεο σε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι οι οδηγοί dragster είναι τυχαίοι, καθημερινοί οδηγοί. Κύριοι, για να οδηγήσεις ένα όχημα dragster σε αγώνα, είτε είναι ιδιοκατασκευή της Mini Open είτε Pro Mod στην Open απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες, τρομερή αντίληψη, εξαιρετική φυσική κατάσταση και έμφυτο ταλέντο! Απολαύστε το Μιχάλη στην πρώτη του μόλις προσπάθεια σε αγώνα ανάβασης με ένα κάθε άλλο παρά εύκολο αυτοκίνητο. Το τρίτο βίντεο είναι μεγάλο αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένετε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ - COMMENT ON THIS ARTICLE