Νέα - News  
   

 Ο κανονισμός που προτάθηκε στην ΕΛΠΑ για την κατηγορία SUPER STREET BIKE.

19.04.02

Θέμα: Πρόταση θέσπισης κατηγορίας επίδειξης "SUPER STREET" μότο.

Δοκιμαστικά για την αγωνιστική περίοδο του 2002 ζητούμε την συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες Drag Racing κατηγορίας εκτός πρωταθληματικού συναγωνισμού βασισμένης σε μοτοσικλέτες που προορίζονται για χρήση δρόμου και φέρουν μεγάλο αριθμό βελτιώσεων και μετατροπών με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης τους. Η κατηγορία προτείνεται να διαγωνίζεται σε ζεύγη με νικητή τον αναβάτη που θα περνάει πρώτος την γραμμή του τερματισμού, σύμφωνα με τους κανονισμούς τέλεσης των αγώνων αυτοκίνητου "DRAGSTER".

Η υποχρεωτική χρήση και ύπαρξη εξοπλισμού και ελαστικών δρόμου, εξασφαλίζει την απαραίτητη ασφάλεια στις ελληνικές πίστες, καθώς η δυνατότητα κίνησης των μοτοσικλετών αυτών σε οδόστρωμα υπό κλίση με ευστάθεια και σε ευθεία κατεύθυνση, δεν επηρεάζεται αρνητικά από υπερβολικά αυξημένο μεταξόνιο και χρήση αγωνιστικών ελαστικών τετράγωνης διατομής όπως στις άλλες κατηγορίες.

Οι περιορισμοί και προδιαγραφές των συμμετεχόντων στην κατηγορία αυτή μότο θα είναι σύμφωνοι με τους γενικούς κανονισμούς της ΕΘΕΑ τόσο ως προς τη διεξαγωγή όσο και προς την κατασκευή - μετατροπή τους, με τις εξής προσθήκες και απαγορεύσεις:

1) Οι μοτοσικλέτες πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένο μοντέλο αναγνωρισμένου κατασκευαστή, και να διαθέτουν αριθμό κυκλοφορίας, ασφάλιση και ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας. Στην άδεια κυκλοφορίας πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία αριθμού πλαισίου και κινητήρα όπως ακριβώς εμφανίζονται στην μοτοσικλέτα. Οι αριθμοί αυτοί πρέπει να είναι ευδιάκριτοι κατά τον έλεγχο.

2) Πλαίσιο: Επιτρέπονται αλλαγές και μετατροπές οι οποίες δεν επηρεάζουν την ακαμψία του πλαισίου και του συνόλου. Απαγορεύεται η μετατροπή της γωνίας κάστερ είτε με επέμβαση στο πλαίσιο είτε με τη χρήση ρυθμιζόμενων ή μη βάσεων στήριξης μπροστινής ανάρτησης.

Επιτρέπεται η χρήση ελαστικών ιμάντων για τον περιορισμό της διαδρομής της ανάρτησης εφ' όσον διατηρείται η διαδρομή τουλάχιστον 80 χιλ. εμπρός και η χρήση μοχλικού συστήματος ή κοντύτερης ανάρτησης με διαδρομή τουλάχιστον 100 χιλ. πίσω.

Το μέγιστο μεταξόνιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1600 χιλιοστά. Τα πλαϊνά ή κεντρικά σταντς πρέπει κατά τη διάρκεια του αγώνα να αφαιρούνται ή να ασφαλίζονται. Απαγορεύεται η τοποθέτηση "Wheelie Bars"

3) Τροχοί - Ελαστικά: Επιτρέπεται μόνο η χρήση τροχών και ελαστικών κατασκευασμένων αποκλειστικά για χρήση από μοτοσικλέτες δρόμου. Τα ελαστικά και οι τροχοί πρέπει να φέρουν στοιχεία έγκρισης DOT και οι προδιαγραφές των ελαστικών να καλύπτουν την μέγιστη ταχύτητα εξόδου της μότο από τα 402 μ. Μέγιστο φάρδος πίσω τροχού 6,25 ίντσες και πέλματος ελαστικού 210 χιλ. κατά τον κατασκευαστή.

Σε περίπτωση που οι τροχοί δεν φέρουν τα απαραίτητα στοιχεία χαραγμένα ή τυπωμένα επάνω τους, ο αναβατής ή ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας πρέπει να προσκομίσει στον έλεγχο έντυπα του κατασκευαστή ή διανομέα του τροχού, που να αποδεικνύουν την καταλληλότητα του συγκεκριμένου τροχού για χρήση δρόμου. Τα ελαστικά πρέπει να διατηρούν ελάχιστο βάθος πέλματος 1,5 χιλιοστά στο κέντρο όλων των σημείων αυλάκωσης.

4) Φρένα: Τα φρένα και τα χειριστήρια τους πρέπει να προέρχονται από μοντέλο παραγωγής ή να συνοδεύονται από έγγραφα που τα καθιστούν κατάλληλα για χρήση δρόμου. Σε κάθε τροχό πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ένα σύστημα πέδησης με ανεξάρτητη ενεργοποίηση. Επιτρέπεται η χρήση όλων των μανετών και πεντάλ, χωρίς μετατροπές.

5) Εξοπλισμός δρόμου: Κόρνα και φώτα εμπρός και πίσω πρέπει να υφίστανται και να είναι λειτουργικά συμπεριλαμβανομένου και του στοπ. Όλα τα γυάλινα ή διαφανή πλαστικά τμήματα πρέπει να είναι ασφαλισμένα με ταινία ασφαλείας κατά τον αγώνα. Δείκτες κατεύθυνσης και καθρέπτες προτείνεται να αφαιρούνται.

Η μοτοσικλέτα πρέπει να διατηρεί λειτουργικό σύστημα φόρτισης. Η εκκίνηση του κινητήρα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με χρήση μίζας ή μανιβέλας μόνιμα στερεωμένης στην μοτοσικλέτα. Βοηθητικές μπαταρίες απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για την εκκίνηση. Οι μοτοσικλέτες πρέπει να επιστρέφουν στα πιτς με τη δική τους ισχύ μετά το τέλος κάθε σκέλους, σε λογικό χρόνο. Απαγορεύεται η ρυμούλκηση ή το σπρώξιμο.

6) Κινητήρας: Επιτρέπεται οποιαδήποτε βελτίωση του κινητήρα αρκεί να διατηρείται το σύστημα ψύξης και λίπανσης του κατασκευαστή. Οι αριθμοί του κινητήρα πρέπει να αντιστοιχούν σε μοντέλο παραγωγής. Δεκτά μπορούν να γίνουν κάρτερ κινητήρων που βεβαιώνεται από τον κατασκευαστή τους ότι προορίζονται και για χρήση δρόμου. Οι αναθυμιάσεις πρέπει να κατευθύνονται σε κλειστό κουτί φίλτρου αέρα ή σε ξεχωριστό δοχείο χωρητικότητας ½ λίτρου. Οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες και αυτοί στους οποίους χρησιμοποιείται οξείδιο του αζώτου πρέπει να διαθέτουν δοχείο με χωρητικότητα 1,5 λίτρων ή αντίστοιχο κλειστού τύπου φιλτροκούτι.

Οι μοτοσικλέτες θα πρέπει να διαθέτουν ένα διακόπτη που θα είναι τοποθετημένος στο τιμόνι ώστε ο αναβατής να μπορεί να τον χειριστεί χωρίς να πάρει τα χέρια του από αυτό και να έχει τη δυνατότητα να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε όλα τα κυκλώματα που ελέγχουν την τροφοδοσία ή την ανάφλεξη του κινητήρα, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος οξειδίου του αζώτου, το οποίο επιπλέον θα πρέπει να μην είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί χωρίς πλήρες άνοιγμα του γκαζιού.

Οι φιάλες των συστημάτων αυτών θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες για αέρια στην πίεση λειτουργίας του συστήματος και να διαθέτουν βαλβίδα ανακούφισης από υπερβολική πίεση και στρόφιγγα διακοπής της παροχής του αερίου. Οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδα ανακούφισης ή ελαστικό σωλήνα σε κάποιο σημείο από την τουρμπίνα μέχρι την θυρίδα εισαγωγής.

Επιτρέπονται όλα τα συστήματα τροφοδοσίας και ηλεκτρονικού ελέγχου διαχείρισης του κινητήρα, εργοστασιακά και μη, αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται η λειτουργία του περιορισμού των στροφών του κινητήρα ή της γωνίας ανάφλεξης κατά την εκκίνηση με σκοπό την αύξηση της πρόσφυσης (launch limiter, traction control). Κατόπιν υπόδειξης του αφέτη για χρήση τέτοιων συστημάτων, οι μοτοσικλέτες θα επανελέγχονται στον τερματισμό ή στα πιτς με την επιστροφή τους. Όσες μότο διαθέτουν συστήματα πολλαπλής λειτουργίας ελέγχου ανάφλεξης, καυσίμου, πίεσης υπερτροφοδότησης και προοδευτικής παροχής οξειδίου του αζώτου, πρέπει να τα προ-εγκρίνουν πριν από τον αγώνα, με αίτηση στον τεχνικό έφορο υπεύθυνο για την κατηγορία.

7) Μετάδοση: Επιτρέπεται η τελική μετάδοση με ιμάντα, αλυσίδα, ή άξονα. Όλες οι μεταδόσεις πρέπει να έχουν επαρκή προφύλαξη από τυχόν επαφή με τον οδηγό. Επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε συστήματος συμπλέκτη αρκεί να εμπεριέχεται στο σύνολο του κινητήρα - κιβωτίου χωρίς προεξέχοντα μηχανικά μέρη.

Επιτρέπεται οποιαδήποτε μετατροπή στο κιβώτιο ταχυτήτων αρκεί η αλλαγή των σχέσεων να γίνεται από το πόδι του οδηγού χωρίς υδραυλική, πνευματική ή ηλεκτρική υποβοήθηση. Επιτρέπεται η χρήση παράλληλης ηλεκτρικής διάταξης για την διακοπή της ανάφλεξης κατά τη διάρκεια της αλλαγής.

Απαγορεύονται τα αυτόματα κιβώτια, είτε από κατασκευή είτε από μετατροπή. Αυτόματα θεωρούνται όλα τα κιβώτια που έχουν τη δυνατότητα να εναλλάσσουν τις σχέσεις μετάδοσης χωρίς την παύση της παροχής ισχύος του κινητήρα προς το κιβώτιο, είτε με ενέργεια του οδηγού είτε χωρίς.

8) Επισκευές - Ρυθμίσεις: Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στον κινητήρα της μοτοσικλέτας είτε για επισκευή είτε για ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, πέραν της ρύθμισης της γωνίας ανάφλεξης και του μείγματος καυσίμου, όπως και της πίεσης της υπερτροφοδότησης και παροχής οξειδίου του αζώτου. Οι μοτοσικλέτες της κατηγορίας θα σταθμεύουν σε συγκεκριμένο χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα ώστε να είναι δυνατή η ευκολότερη εφαρμογή του κανόνα αυτού. Επίσης θα σφραγίζονται οι τάπες πλήρωσης καυσίμου κατά την έναρξη του αγώνα με ταινία υπογεγραμμένη από τον τεχνικό έφορο ή εκπρόσωπό του. Για καύσιμο επιτρέπεται μόνο η χρήση βενζίνης διαθέσιμης από πρατήριο για χρήση σε οχήματα δρόμου. Δείγματα καυσίμου μπορούν να ζητηθούν από τους τεχνικούς υπεύθυνους καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα.

9) Συμμετοχές - Έπαθλα: Ο διοργανωτής μπορεί να ορίσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές το ύψος του παράβολου συμμετοχής ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων και να καθορίσει επιστροφή μέρους ή ολόκληρης της συμμετοχής ή άλλα χρηματικά ή μη έπαθλα στους κορυφαίους κάθε αγώνα. Σε περίπτωση που οι συμμετοχές υπερβαίνουν τις 16, ο διοργανωτής μπορεί να χωρίσει την κατηγορία σε δυο υποκατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις των δοκιμαστικών ή με την πρόβλεψη της επίδοσης του αγωνιζόμενου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πιο αργούς οδηγούς να συμμετάσχουν στα τελικά, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους ώστε να εξασφαλίζεται αυξημένο θέαμα μέσω του πιο κλειστού συναγωνισμού. Η τελική απόφαση για αυτή την ενέργεια ανήκει στον διοργανωτή.

Επίλογος
Σκοπός αυτής της κατηγορίας είναι να δώσει μια διέξοδο σε αναβάτες που οδηγούν καθημερινές μοτοσικλέτες να συναγωνισθούν και να προσφέρουν θέαμα κάτω από ασφαλείς συνθήκες με μειωμένα έξοδα και χωρίς τον συναγωνισμό των πιο ειδικών κατασκευών που καταλαμβάνουν τις πρωταθληματικές κατηγορίες, ώστε να μπορέσουν μεσώ της προσπάθειάς τους να βελτιωθούν οδηγικά και να απομακρυνθούν από την ανάγκη της συμμετοχής σε αυτοσχέδιους αγώνες, οι οποίοι ευθύνονται για πολλούς τραυματισμούς και θανάτους. Ελπίζουμε η πρόταση αυτή να βρει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αγωνιζόμενους των αγώνων επιτάχυνσης.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας e-mail.

 

dragnews.gr