Παρουσιάσεις Αγωνιστικών - Racing Vehicles  
   

 Γιάννης Σαχανάς - Ford Sierra V8 "Johny Lima"

28.05.03 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το Sierra V8 του Γιάννη Σαχανά δεν είναι καινούργιο στους ελληνικούς αγώνες. Ο πρώτος του αγώνας με Έλληνα οδηγό ήταν στην Αγγλία. Μετά τη Santa Pod αγοράστηκε από το Γιάννη και απετέλεσαν, μαζί με το Fiat Topolino, τα πρώτα σωληνωτά επί ελληνικού εδάφους.

Η πρώτη κίνηση του Γιάννη ήταν να το βάψει στο αγαπημένο του χρώμα, το μπλε ενώ η πρώτη δοκιμή του Sierra V8 ήταν στον 6ο αγώνα της Τρίπολης όπου και κέρδισε τον τελικό στην κόντρα με τη Lotus του Φίλιππου Παπαφιλίππου. Το Sierra τότε ήταν εφοδιασμένο με νίτρο και έκανε χρόνο 10,8, μάλιστα ρετάροντας, αφού δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί σωστά.

Από τότε, το αυτοκίνητο αυτό μόνο στην εμφάνιση παρέμεινε ίδιο. Ο Γιάννης, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση Open, προβλέποντας ότι σύντομα και άλλοι θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο. ¶λλωστε ο ανταγωνισμός ολοένα και μεγαλώνει. Σήμερα είναι αρκετά τα αυτοκίνητα που έχουν κατέβει κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα και αναμένεται σύντομα να πέσουν και κάτω από τα 10.

Βρεθήκαμε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Axion Design, στο Νέο Κόσμο για να φωτογραφήσουμε το Sierra και να καταγράψουμε τα βασικότερα από τα χαρακτηριστικά του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Σασί
Το σασί είναι κατασκευασμένο από τον οίκο Hauser. Είναι σωληνωτό, προδιαγραφών FIA.

Κινητήρας
Ο κινητήρας έχει αλλαχτεί εντελώς από τον αγώνα της Santa Pod αλλά και τον 6ο αγώνα του 2002 στην Τρίπολη. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι το μπλοκ. Είναι V8, 7820cc με συμπίεση 8,5:1. Φοράει ατσάλινο στρόφαλο, αλουμινένιες μπιέλες και JE έμβολα διαμέτρου 112 χιλιοστών.

Καπάκια Κυλινδροκεφαλής
Το δύο μαντεμένια καπάκια έχουν αλλαχτεί με νέα αλουμινένια για μικρότερο βάρος και μεγαλύτερη αντοχή. Χρησιμοποιούνται φλάντζες Spesso με μεταλλικά O-Ring.

Οι βαλβίδες είναι ανοξείδωτες και τα retainers από τιτάνιο. Τα κοκοράκια των βαλβίδων έχουν αντικατασταθεί με ατσάλινα, ρυθμιζόμενα, τύπου roller. Το ίδιο ισχύει και για τα ωστήρια τα οποία είναι πια μηχανικά, τύπου roller.

Ο εκκεντροφόρος είναι αγωνιστικών προδιαγραφών, τύπου roller, της CompCams με βύθισμα που δεν μας ανακοινώθηκε. Για τη ρύθμισή του χρησιμοποιείται ρυθμιζόμενο γρανάζι.

Blower
Το blower είναι της BDS με δυνατότητα από 1500 έως 2500 ίππους. Οι ιπποδυνάμεις αυτές έρχονται με πίεση από 1,7 έως 3,7 bar η οποία ρυθμίζεται αλλάζοντας γρανάζια. Στα 1500 άλογα το μοτέρ είναι μελετημένο να δουλέψει μόνο με βενζίνη 110 οκτανίων, ενώ τα 2500 άλογα απαιτούν τη χρήση μεθανόλης. Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε ότι η μελέτη του μοτέρ έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και νίτρα μέχρι 400 άλογα.

Το μέγεθος του συγκεκριμένου blower ανήκει σε μεσαία κατηγορία η οποία προορίζεται για τα Funny Cars. Με μεγαλύτερα blowers επιτυγχάνονται ιπποδυνάμεις της τάξης των 6000 ίππων.

Καρμπυρατέρ
Τα 2 καρμπυρατέρ είναι της Holley Dominator 1250 cfm.

Χταπόδι – Εξάτμιση
Όλη η μελέτη και κατασκευή της εξάτμισης είναι ευθύνη του Σταύρου Σκριβάνου. Η κάθε μία σωλήνα από τις οκτώ συνολικά έχει διάμετρο 55 χιλιοστά.

Ηλεκτρικά
Τα ηλεκτρικά είναι της MSD, τελευταίας γενιάς γι' αυτό τον τύπο αυτοκινήτου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πολλαπλασιαστής δίνει τάση 60.000 Volt. Χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα ηλεκτρικά ώστε με κατάλληλους διακόπτες να μπορείς να ρυθμίζεις από την καμπίνα όλα τα κρίσιμα σημεία όπως το αβάνς, τις στροφές, το trans-brake, το νίτρο κ.ο.κ.

Μετάδοση
Το σασμάν έχει αντικατασταθεί με νέο, ενισχυμένο ατσάλινο. Το παλαιότερο ήταν τριτάχυτο. Αυτή τη φορά επιλέχτηκε το διτάχυτο της Powerglide με 1η στα 170 χλμ/ω και 2η στα 280 χλμ/ω στις 8500 σ.α.λ.

Ο νέος άξονας είναι πιο χοντρός κι ενισχυμένος στα σημεία, π.χ. έχει πιο χοντρούς σταυρούς. Παρόμοιες ενισχύσεις έχει και το διαφορικό στα ρουλεμάν και στα πιασίματα του άξονα. Ο πίσω άξονας έχει παραμείνει ο ίδιος.

Converter
Ο converter αντέχει εκκινήσεις μέχρι 2000 άλογα. Έχει stall speed μέχρι τις 5200 στροφές, μετά το όριο των οποίων επιτυγχάνεται απόλυτη εμπλοκή. Το converter αποτελείται από δύο δίσκους οι οποίοι ανάμεσά τους έχουν υγρό. Μέχρι τις 5200 στροφές, ο ένας δίσκος που δίνει την κίνηση γυρίζει κανονικά ενώ ο άλλος γυρίζει με λιγότερες στροφές. Μετά τις 5200 στροφές όμως και οι δύο γυρίζουν με τις ίδιες στροφές.

Ζάντες - Λάστιχα
Οι πίσω ζάντες είναι από ελαφρύ κράμα, διαστάσεων 15x14 ιντσών με λάστιχα Hoosier διαστάσεων 32χ14χ15 ιντσών. Αντίστοιχα, οι εμπρός ζάντες έχουν διαστάσεις 15x5,5 ίντσες και συνοδεύονται από λάστιχα της Mickey Thomson 24x4,5x15 ιντσών.

Wheelie Bar
Το wheelie bar είναι της Summit.

Roll Cage
Το Roll Cage είναι προδιαγραφών FIA. Το ίδιο ισχύει και για τις ζώνες 5 σημείων.

Αλεξίπτωτο
Το παλαιό αλεξίπτωτο ήταν αρκετά ταλαιπωρημένο κι έτσι ο Γιάννης αποφάσισε την αντικατάστασή του με ένα νέο, διπλό της Simpson.

Βάρος αυτοκινήτου
Το βάρος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 1200 κιλά. Για τα τελευταία 100 κιλά ευθύνεται το blower.

Λίγο μετά την καταγραφή των στοιχείων του Sierra, ο Γιάννης μας ανακοίνωσε το όνομα που έχει δώσει στο Sierra του: “Johnny Lima”. Ρωτήσαμε και μάθαμε τι σημαίνει αυτό το όνομα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να σας το πούμε...

Το Johnny Lima, λοιπόν, προετοιμάζεται για τον επόμενο αγώνα στο Ελληνικό, τον 3ο αγώνα του πρωταθλήματος 2003 της ΕΛΠΑ και τον 4ο κατά σειρά του επάθλου που έχει προκηρύξει η Race-Pro. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα στο αυτοκίνητο και ο χρόνος τρέχει.

Ευχαριστούμε το Γιάννη Σαχανά και το Μιχάλη Αντωνίου για το χρόνο τους και την παραχώρηση του “Johnny Lima”. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην ολοκλήρωση του αυτοκινήτου και στην πορεία τους στο πρωτάθλημα.

-

dragnews.gr

Ηλίας Βαθειάς