Παρουσιάσεις Αγωνιστικών - Racing Vehicles | Γρηγόρης Δημητριάδης - Lancia Integrale [T3]
09.01.04 
  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

LANCIA DELTA INTEGRALE

Η Lancia Delta Integrale είναι ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα που έχουν βγει στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη δε Lancia του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι ένα από τα πιο γνωστά αυτοκίνητα στην Ελλάδα λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της στα πρωταθλήματα dragster. Κατέχει το ρεκόρ παγκόσμια του ταχύτερου Lancia Integrale με χρήση turbo χωρίς νίτρο). Μεγάλο της ατού οι εξαιρετικές της εκκινήσεις. Μειονεκτήματά της η κακή αεροδυναμική και φυσικά η ασθενική - γι' αυτή την ιπποδύναμη - μετάδοση.

Η εξελικτική της πορεία πέρασε από τρία βασικά στάδια μέχρι σήμερα. Κάθε στάδιο είχε άμεση σχέση με την εξέλιξη του μοτέρ. Σήμερα, στο τρίτο στάδιο που ξεκινά από το 1999, ο κινητήρας είναι ο πιο νορμάλ, χωρίς ακρότητες ειδικά στο θέμα των εκκεντροφόρων. Επιδίωξη του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν είναι μόνο η κορυφαίες επιδόσεις αλλά και η αξιοπιστία του συνόλου.

Τι άλλαξε στο μοτέρ από την τελευταία εμφάνιση το 2001 στις Σέρρες; Τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Και τότε πως βγήκαν επιπλέον ίπποι; Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στις νέες δυνατότητες ρύθμισης του αυτοκινήτου με τα ηλεκτρικά Autronic και τη χρήση των δυνατοτήτων του δυναμόμετρου Mustang το οποίο ανάμεσα σε άλλα διαθέτει και προσομοίωση 400 μέτρων.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗΣ [5,34 Mb]

(576,76 wheel HP, 61,89 Kgm wheel torque με 39 Psi = 2,5 bar πίεση)

(576,76 wheel HP, 61,89 Kgm wheel torque με 39 Psi = 2,5 bar πίεση)


Ας δούμε πιο αναλυτικά τη σύνθεση της πρωταθλήτριας:

ΜΟΤΕΡ
Το μοτέρ είναι 2000cc (2023cc 84,7 x 90) τετρακύλινδρο τούρμπο με 16 βαλβίδες και προέρχεται από την καταλυτική γενιά του Evolution 3. Χρησιμοποιεί CPS έμβολα, μη σιλικονούχα, με κοντές ποδιές και λεπτά διπλά ελατήρια. Ο στρόφαλος είναι ο εργοστασιακός. Οι μπιέλες προέρχονται από Lancia και υπερκαλύπτουν τους 700 ίππους. Το βάρος της κάθε μπιέλας είναι 780 γραμμάρια. Τα μέταλλα στροφάλου και μπιελών είναι τριμεταλλικά και οι βίδες της ARP. Δεν χρησιμοποιούνται ελαφρωμένες τροχαλίες πουθενά.

Για την καλύτερη λίπανση του μοτέρ στις υψηλές στροφές έχουν επιλεχτεί διαφορετικά μπεκ ψύξης της κορώνας του εμβόλου. Για τον ίδιο σκοπό έχει ενισχυθεί και η παροχή της τρόμπας λαδιού με την τοποθέτηση άλλης φτερωτής. Το ξηρό κάρτερ έχει απορριφθεί ως λύση αφού καταναλώνει πολύ ισχύ.

ΚΥΛΙΝΔΡΟΚΕΦΑΛΗ
Η φλάντζα κυλινδροκεφαλής έχει ατσάλινα o-rings, πάχους 2mm και 10 βίδες 12x91 mm Group A. Δεν χρησιμοποιούνται μπουζόνια. Ο θάλαμος καύσης έχει διαφοροποιηθεί (ομογενοποιηθεί) ώστε να επιτευχθεί συγκεκριμένη συμπίεση. Οι βαλβίδες εξαγωγής είναι κατασκευασμένες από υλικό inconel και οι εξαγωγής είναι της SD (θεωρούνται κορυφαίες στον κόσμο αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβές). Οι διαστάσεις των βαλβίδων παραμένουν οι εργοστασιακές. Οι εκκεντροφόροι είναι της CMC, ήπιοι με αρκετό βύθισμα και μικρή διάρκεια. Χρησιμοποιούνται μπουζί της NGK

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΞΑΓΩΓΗ

Η Lancia φοράει GT35-40 (Japan Spec) τούρμπο της Garrett, τύπου ball bearing το οποίο είναι ικανό για αποδόσεις έως 700+ άλογα. Υπάρχει διαθέσιμη και μία GT45R με ικανότητα 1000+ ίππων, η οποία όμως δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα. Η εξωτερική waste gate είναι η Godzilla της Turbonetics η οποία θα αντικατασταθεί σύντομα από άλλη της Garrett. Η εισαγωγή είναι η original εκτός απο τη πεταλούδα εισαγωγής (75mm), μεταποιημένη με κώνους ώστε να δημιουργείται το φαινόμενο Venturi για συγκεριμενες στροφες του κινητηρα. Ο αέρας μετά το τούρμπο, ψύχεται από intercooler αέρος - αέρος και προέρχεται από φορτηγό. Το κύκλωμα νερού παραμένει το original, ενισχυμένο μόνο με μεγαλύτερο ανεμιστήρα της SPAL.

Η εξαγωγή είναι από T316, τύπου 4-1 η οποία μέχρι τα 2,2 bar αποδίδει εξαιρετικά. Μετά τα 2,2 bar παρουσιάζει κάποια αντίσταση και φυσικά αυξημένες απώλειες σε σχέση με την πίεση στην εισαγωγή. Η εξάτμιση είναι διαμέτρου 90mm και κατασκευασμένη από τον Στέλιο Παναγιωταρά.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Χρησιμοποιούνται δύο αντλίες βενζίνης με ικανότητα παροχής 250 λίτρων/ώρα η καθεμία. Στο ντεπόζιτο ασφαλείας της Racell τοποθετείται BP100/Toluene/Benz blend καύσιμο 108 ΜΟΝ.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Η μετάδοση στους περισσότερους αγώνες ήταν original και δεν άντεχε στην αυξημένη ιπποδύναμη του αυτοκινήτου. Μια νέα λύση μελετήθηκε από το Γρηγόρη και εφαρμόστηκε με επιτυχία στον τελευταίο αγώνα του Ελληνικού. Οι σχέσεις κιβωτίου ειναι οι εργοστασιακές. Βολάν και Δίσκος: Twin 184mm AP Racing Gold (96 kgm).

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η ανάρτηση είναι της LEDA με 550 λίμπρες εμπρός και 800 πίσω, ρυθμιζόμενη καθ' ύψος.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΖΑΝΤΕΣ
Οι ζάντες είναι 15 ιντσών με ελαστικά Mickey Thompson.

ΦΡΕΝΑ
Τα φρένα της Lancia παραμένουν τα original.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
H Lancia έχει εφοδιαστεί με ηλεκτρικά Autronic SM2. Τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά είναι αυτορυθμιζόμενα, υψηλής τεχνολογίας και υποστηρίζουν πλήθος χαρακτηριστικών: 64 κανάλια, data logging, αμφίδρομη τηλεμετρία, αναλογία αέρα - καυσίμου, digital launch, traction control (δεν χρησιμοποιείται), Flat Gear Change, Reverse ALS (antilag) κτλ. Επιπλέον προσφέρουν πολλές ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία του μοτέρ.

Ο βασικός εγκέφαλος συνδέεται με άλλο εγκέφαλο της AUTRONIC R500 CDI που προσφέρει ανάφλεξη 100 και 126 MJoule σε συνδυασμό με μονούς πολλαπλασιαστές ανά κύλινδρο.

ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ - ΕΛΑΦΡΩΜΑ ΚΑΡΟΤΣΑΣ
Το βάρος αυτοκινήτου χωρίς τον οδηγό είναι 1160 kgm. Το εμπρόσθιο και οπίσθιο καπό καθώς και οι πίσω πόρτες είναι από ανθρακονήματα.

ΧΟΡΗΓΟΙ
ACE Motorsport
Mustang Dynamometers
Autronic Fuel Injection (Cairns Australia)
AutoSprint (Παραδείσης) Turbosmart
Auto Spare Parts (Ζώης)

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Για τη νέα χρονιά, μετά την επίλυση του προβλήματος της μετάδοσης, η Lancia προετοιμάζεται για περισσότερη ιπποδύναμη και χρόνους κάτω από 10. Εμείς ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και ευχαριστούμε θερμά το Γρηγόρη για το χρόνο του.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηλίας Βαθειάς

 

dragnews.gr

Ηλίας Βαθειάς